ostecena-fontana-u-spomen-parku-gvozdenog-puka-u-prokuplju

Prskalice, mlaznice i delovi fontane u novoizgrađenom Spomen parku junacima Gvozdenog puka u Prokuplju, ukradene su i oštećene tokom jučerašnjeg dana iako se taj prostor fizički čuva a pokriven je i video nadzorom. U Gradskoj upravi tvrde da je slučaj prijavljen policiji i da očekuju brzu reakciju nadležnih kako bi se počinioc ili više njih otkrili, a iz policije potvrđuju da su primili prijavu i da rade na slučaju.

Spomen park junacima Gvozdenog puka

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da je zabrinut ponašanjem pojedinih sugrađana, koji iz nekog razloga uništavaju društvenu imovinu i podseća da ovo nije prvi put da se urušavaju  javna dobra.

Ovde se ne radi o velikoj šteti, ali je nejasno kome može da padne na pamet da uništava prostor koji je jedan od najlepših u gradu i koji je ušao i u program poseta đačkih ekskurzija. Da ne pričamo o simboličkoj vrednosti ovog mesta i samog spomenika koji je na neki način dug našim precima – rekao je Simonović.

On kaže da je za prostor Spomen parka i njegovo održavanje zaduženo JKP Hammeum, a da prostor fizički obezbeđuje jedna privatna agencija, sa kojom grad Prokuplje ima ugovor. Pojašnjava i da je Spomen park pokriven sa 6 do 8 sigurnosnih kamera, te da se nada da će policija preduzeti sve kako bi pronašla izvršioca.

Oštećena fontana

Spomen park junacima Gvozdenog puka, svečano je povodom 100-godišnjice obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, 12. oktobra 2018. otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić. Izgradnju čitavog kompleksa finasirao je grad Prokuplje iz svog budžeta, a vredost čitave investicije koštala je oko 30 miliona dinara.

Fontana 1

Inače, ovo nije prvi slučaj oštećnja društvene imovine i javnih površina u Prokuplju, pa je krajem 2018. godine nakon nepunih godinu dana kako je  urađena potpuna sanacija i restauracija spomenika Topličkim junacima u centru Prokuplja, demoliran prilazni plato i oštećeni su betonski stubići koji su fizički onemogućavali parkiranje automobila ispred samog spomenika.

Ranije je oštećena i išarana fasada novoizgrađene zgrade Doma kulture, Spomenika palim borcima u ratovima od 1990. sa koga je odneta bronzana ploča sa imenima nastradalih, a kod većine dečijih igrališta u gradu inventar je oštećen ili potpuno uništen.