otezan-hod,-glavobolja,-slabost-jedne-polovine-tela…-doktor-nam-je-otkrio-koji-su-prvi-simptomi-sloga!

– Kada govorimo o problemima s govorom, osoba koja je doživela moždani udar primećuje da ne razume govor drugih, ali i da ne može da izgovori ono što želi da kaže, jer teško nalazi reči. U najtežim slučajevima u trenutku moždanog udara osoba ne može ni da govori, što se naziva afazijom ili anartrijom, u zavisnosti od zahvaćenosti dela mozga. Trnjenje, najpoznatiji simptom moždanog udara, može zahvatiti polovinu lica, ruku i nogu na istoj strani tela, ili samo jedan deo tela, recimo ruku ili nogu. Trnjenje se obično oseća kao „mravinjanje”, nekada kao nadutost, peckanje ili umrtvljenost, to jest, anesteziranost. Ove simptome oboleli najčešće zanemaruju ako je motorna, tj. mišićna funkcija ruke ili noge sačuvana – piše dr Marjana Vukićević u knjizi „Moždani udar – Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju namenjen obolelima i negovateljima“, koju su pripremili lekari Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava”.

Dr Marjana Vukićević, neurologFoto: Privatna arhiva

Pacijenti simptome najčešće pripisuju lošem spavanju ili problemima s kičmom.

– Slabost ruke i/ili noge jedne polovine tela manifestuje se u različitom stepenu. Najblaži je nespretnost, ispadanje predmeta iz ruke ili zapinjanje stopala o podlogu, ali slabost može biti i veoma teškog stepena, kada nastupa potpuna oduzetost i osoba ne može da pokrene ruku ili nogu. Ako problematičnu ruku ili nogu koja je „zaspala” podignete pa pustite, a ona samo padne na podlogu, znači da je nastupio moždani udar – kaže doktorka Vukićević.

Često se događa da osobe hodaju u
trenutku kada ih pogodi moždani udar,
pa usled oduzetosti noge padnu, pri
čemu mogu da pretrpe ozbiljne povrede
i prelome kostijuFoto: Profimedia

– Hod je oštećen zbog slabosti noge, ali može biti oštećen i usled zahvatanja malog mozga, koji upravlja ravnotežom i planira pokrete. Osoba koja moždani udar doživi na nogama tetura se i ne može da hoda ako se ne pridržava za okolne predmete, s tim što joj je za kretanje potrebno mnogo više prostora jer je koordinacija pokreta narušena. Uz ovu vrstu poremećaja hoda javlja se i vrtoglavica, a ponekad i dupla slika pred očima i povraćanje.

Usled poremećaja vida zbog moždanog udara, nastupa nagli gubitak vida na jednom oku, ili u polovini vidnog polja, i u tom slučaju oboleli udara u predmete koji se nalaze na oštećenoj polovini vidnog polja.

– Češći simptom krvarenja u mozgu je glavobolja. Kod krvarenja u mozgu ili kičmenoj moždini ona je prvi simptom. Ova vrsta glavobolje veoma je jaka, probadajuća, a najčešće se opisuje kao nikad jača glavobolja. Često je praćena i povraćanjem, a u najtežim slučajevima nastupa progresivni poremećaj i gubitak svesti. Infarkt mozga češće se javlja u malom mozgu, u predelu potiljka. Gubitkom svesti započinje najteži moždani udar, onaj koji zahvata životne centre smeštene u jednom delu mozga koji se nalazi tik uz kičmenu moždinu – navodi doktorka Vukićević.

Gubitak svesti može međutim biti i prolazan, usled kratkotrajnog trpljenja mozga zbog naglog pada krvnog pritiska, i tada je dovoljno da onesvešćenog podignemo u sedeći položaj da mu se svest povrati.