otkazana-manifestacija-„dani-visnje-i-14.-toplicki-sabor-visnjara“

Niska otkupna cena, neredovan otkup i prodaja višnje, idenični su razlozi zbog kojih se i ove, kao i prošle godine otkazuje najavljena  manifestacija „Dani višnje i 14. Toplički sabor višnjara“ koja je trebalo da se održi 5. i 6. jula u Prokuplju i Velikoj Plani. U gradskoj upravi kažu da je Organizacioni odbor ove privredno turističke manifestacije doneo odluku da otkaže zbog kako tvrde “solidarnosti sa proizvođačima višnje, koji su se zbog niske otkupne cene i problema u otkupu našli u teškom položaju”.

Berba višnje, arhiva ljm

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je rod i kvalitet višnje najbolji u poslednjih nekoliko godina, te da su proizvođači očekivali dobru otkupnu cenu i dobar plasman, ali umesto zarade oni će morati da kao i predhodnih godina trpe gubitke, jer je sadašnja cena 30 a samo u pojedinim mestima otkupljuje se za  40 dinara prva klasa, od čega 20 dinara ide beračima.

U situaciji kada naši sugrađani koji žive od poljoprivrede ne mogu da prodaju svoj proizvod ili su ucenjeni sramno niskom cenom, bilo bi neljudski da mi slavimo Dane višnje. Oblačinska višnja je brend i “crveno blago“ u voćarskoj proizvodnji na teritoriji grada Prokuplja, ali će ovako niska otkupna cena doprineti da mnogi unište svoje zasade i krenu da se bave uzgojem drugih kultura gde je proizvodnja isplativija – rekao je predsednik Organizacionog odbora Miroljub Paunović.

On dodaje da niko nije očekivao da će biti ovakvih poteškoća u otkupu te da će cena biti ispod svakog minimum jer ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

Višnja se na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i veliki broj domaćinstava, skoro 70 odsto, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Sa teritorije Prokuplja,  godišnje se  otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona, ali je iz godine u godinu situaciji na terenu sve teža i sve je manje zasada, što zbog bolesti žilogriz koja je prepolovila voćnjake, što zbog “hronično” niske otkupne cene, zbog koje će i ove godine veliki broj višnjara ostati neubran.

U podjastrebačkim selima koja gravitiraju oko Džigolja i područja od Male do Velike Plane berba višnje nije ni počela, ali su male šanse da će se cena narednih dana promeniti jer i tamo gde se uveliko bere, već 3 dana nema otkupa.