otmica-medlin-meken-ledi-kosti-uspavala-sam-cerku-sa-igrackom-i-izasla-iz-sobe.-pola-sata-kasnije-deteta-nije-bilo-a-igracku-sam-nasla-ovde

U večeri kada je devojčica nestala, njeni roditelji večerali su u restoranu u okviru hotela dok je Medi spavala sa dvojicom rođaka. Nakon toga, gubi joj se svaki trag. Medlin lik prepoznatljiv je svima jer se ceo svet uključio u potragu za njom, a njeno lice štapano je na stotinama hiljada majica, plakata, pa čak i na prehrambenim proizvodima. Mediji širom sveta izveštavali su udarnički o slučaju, ali sve bez uspeha.

Skoro 12 godina kasnije, Netfliks je pustio ekskluzivni dokumentarac “Nestanak Medlin Meken”. Sastoji se od osam epizoda u kojima će autori pokušati da rasvetle sve misterije nestanka.

Roditelji 12 godina tragaju za istinomFoto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVALO NA ODMORU?

Roditelji malene Medi su Kejt i Geri, oboje lekari. Sa svoje troje dece otputovali su na letovanje sa još par prijatelja. Odmor je trebalo da traje tri nedelje i za to vreme svi su se uhodali – sveke večeri bi uspavali decu i otišli na večeru u hotelski restoran udaljen oko 180 koraka od njihovog apartmana. U toku večere, na svakih pola sata bi neko od njih proverio šta se dešava sa decom.

Letovalište gde se sve odigraloFoto: Profimedia

Te noći, Medina mama Kejt krenula je da proveri šta je sa decom i ustanovila da Medi nema. Njena omiljena plišana igračka i ćebence bili su tu, ali od deteta nije bilo ni traga.

– Čim sam videla da je plišana mačka tu, a nje nema, znala sam da mi je dete oteto jer ona se nikad nije odvajala od nje – kaže za medije majka.

Inače, igračka je ostavljena visoko na polici, tamo gde dete nije moglo da je dohvati.

– Neko joj je oteo igračku iz ruku, jer kad sam je ušuškala i uspavala, kao i uvek, čvrsto je grlila tu igračku – kaže Kejt koja se danas ne odvaja od igračke.

Kejt se ne odvaja od plišane mačke, omiljene igračke nestale MediFoto: Profimedia

Istraga je odmah počela i, kao što smo rekli, u nju se uključio ceo svet. Dpo 2015. godine, na istragu je potrošeno oko 10 miliona funti. Tada je policija odlučila da nema više smisla tragati za detetom i broj inspektora angažovanih na slučaju smanjili su na četiri.

Medlin MekenFoto: Profimedia

Roditelji su tada uzeli stvar u svoje ruke i uz pomoć prikupljenih sredstava angažovali privatne detektive. Između ostalog, uspeli su da objave i knjigu o svojoj tragediji, ali uprkos svim uloženim naporima, do istine ni danas nisu došli.

Serijal koji je uradio Netfliks uključuje razgovore sa brojnim akterima događaja, uključujući i detektive, ali i neke od osumnjičenih u toku ovih godina za koje se kasnije dokazalo da nisu bili uključeni u otmicu.

Inače, oni koji su već imali prilike da pogledaju dokumentarac kažu da se u njemu dolazi do senzacionalnog zaključka da je Medi i danas živa, a da se taj zaključak temelji na izjavama desetina svedoka. Porodica Meken odbila je da učestvuje u ovom dokumentarcu, objasnivši da ne vide kako bi im on pomogao u potrazi i navodeći da ne žele da svojim učestvovanjem ugroze potragu.