Otvorena izložba eksponata iz “Prebreze”

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Javno-komunalno preduzeće „Hameum“ i Prirodnjački muzej iz Beograda, organizovali su izložbu eksponata fosilnih ostataka životinja starih 16 miliona godina, pronađenih na arheološkom lokalitetu Prebreza.

  Otvaranju izložbe, prisustvovali su stručni saradnici Prirodnjačkog muzeja iz Beograda dr Zoran Marković i Miloš Milivojević, kao i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije.

  Nakon uvodnog izlaganja gostiju iz Beograda, koji su istakli značaj nalazišta u Prebrezi, posetioci su mogli da razgledaju više od stotinu mulaža-replika fosila, dokumenata i fotografija sa nalazišta u Prebrezi.

  -Javno-komunalno preduzeće „Hameum“, od pre izvesnog vremena, brine o lokalitetu Prebreza i zahvaljujući angažovanju naših stručnjaka i ulaganjima Republike Srbije, ovaj lokalitet je postao poznat širom Evrope i sveta, kazala je v. d. direktora JKP „Hameum“ Radmila Perić.

  Pročitajte i…  Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

  Koordinator za zaštitu nalazišta u Prebrezi u JKP „Hameum“, Ana Cerović je naglasila da to nalazište godišnje obiđe više stotina posetilaca, đačkih ekskurzija i turista, koji na putu za Prolom i Lukovsku banju ovde svrate da vide jedinstvene primerke ostataka praistorijskih životinja čije replike su izložene na lokalitetu u specijalizovanim vitrinama.

  Kako je navela, na praistorijskom nalazištu, postavljeno je 16 kalota sa replikama fosilnih ostataka životinja i biljaka, kao i osam vitrina sa fotografijama i stručnim objašnjenjima nalazišta.

  -Dok bude trajala izložba, potrudićemo se da je vidi što više ljudi, kazala je Cerović i dodala da su već dogovorene organizovane posete učenika osnovnih i srednjih škola u Prokuplju.

  Prema njenim rečima, izložbu će posetiti i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, kao i predstavnici Geološkog fakulteta iz Beograda i oni koji studiraju biologiju u Nišu, koji inače svake godine u Prebrezi imaju stručnu praksu.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475113


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...