Otvorena izložba novinske fotografije „NATO agresija u 78 slika“

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- U Narodnom muzeju Toplice danas je otvorena izložba novinske fotografije pod nazivom „NATO agresija u 78 slika“, kojom su sačuvani od zaborava najpotresniji trenuci stradanja Srbije i srpskog naroda tokom 78 dana duge NATO agresije.

  -Izložba je realizovana u saradnji sa najistaknutijim fotoreporterima toga vremena, sa osloncem na fototeku kompanije „Novosti“, rekao je direktor Muzeja u Prokuplju Darko Žarić.

  On je naveo da su se pri izboru fotografija, autori izložbe vodili najvišim kriterijumima, opredeljujući se za najsugestivnije i najsadržajnije fragmente.

  U prisustvu predstavnika Vojske Srbije, predstavnika prokupačkih ustanova, i učenika petog razreda prokupačke Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko”, izložbu je otvorio Svetozar Kovačević, koji je od 12 oficira i vojnika, jedini preživeo bombardovanje Centra veze u kuršumlijskoj kasarni 24. marta 1999. godine.

  Pročitajte i…  Penzioneri dobili po 1.000 dinara

  Otvarajući izložbu, Kovačević je poručio da oseća potrebu da uvek i u svakoj prilici podseća na NATO zločine nad srpskim narodom i na pogibiju njegovih kolega.

  Kako je danas rečeno, suštinska poruka izložbe je da je srpski narod bio nedužna žrtva velike, osione političke i vojne moći zemalja Alijanse ili takozvanog „novog svetskog poretka“.

  Tokom NATO bombardovanja, za 78 dana, u Toplici je poginulo 47 civila, vojnika i policajaca, među kojima i jedna 11 meseci stara beba.

  Na Toplicu je bačeno sedam krstarećih raketa, pet kontejnera bombi, 10 napalm bombi, za 33 dana neprekidnog bombardovanja, kada je tokom 72 naleta aviona, bombardovana 21 lokacija.

  Izložbu fotografija koje prikazuju stradanje ljudi i uništavanje dobara širom Srbije, građani Prokuplja moći će da pogledaju do 30. novembra.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474623


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...