U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- U galerijskom prostoru kuršumlijske biblioteke sinoć je otvorena treća samostalana  izložba slika Anastasije Valentine Rašić. Izložbu je otvorila Milena Vukajlović, profesor i vajar. Na izložbi su dominatni portret, kroz koje Valentina otvoreno pokazuje šta oseća, kako razmišlja, tako da svaka slika ima svoju priču a sve one govore o potrebi za transformacijom. Za iskonom za tragom tog bisera koji sreću donosi a briše suze. Neskriveni talenat kroz kolorit boja reflektuje, od tamne do  crvene potrebe za večnošću za ljubavlju. Žute poput oreola, poput sunca da otopi led, i donose taj zrak tu nadu koja upotpunjuje prazninu, taj most koji spaja niti i donosi osmeh koji na slikama nedostaje.  Na njenim slikama nema apstrakcije, sve je otvoreno kao na dlanu i osećanja i talenat koji predstavljaju „dijamante duše“, kako i sama izložba nosi naziv. Ono što ona nosi u sebi prenela je na platnu. Slike su njene reči, note koje čine kompoziciju.

  Anastasija Valentina Rašić, na početku zahvalila se svima na podršci koja joj kao umetniku mnogo znači i naglasila da je ovom izložbom napravila komparaciju između tela i duše.

  -Telo po nekim antičkim filozofima ima 4 elementa.  Telo se u prah pretvara.  Za razliku od tela, duša je večna ona je besmrtna kao božja  tvorevina.  Slike koje vidite su „dijamanti moje duše“   Dijamanti duše mogu biti: suze i osmeh.  Suze pokajanja,  radosnice,  suze sujete. Ako nas neko uvredi, pa nam krenu suze, plačom pokazujemo svoju gordost,  taštinu i strasti. Što se tiče osmeha:  čisti dečji osmeh je najvažnij, ali tu su oni osmesi koji nose podsmeh i cinizam. Nadam se da ćemo u budućnosti  da samo prolivamo suze radosnice, i imamo najiskreniji dečji osmeh. I ovu izložbu posvećujem mojim roditeljima- kazala je slikarka Anastasija Valentina Rašić.

  Profesor i vajar Milena Vukajlivić kazala je da Valentinina izložba „Dijamanti duše“ može da se podeli u dve manje tematske celine, u jednoj dominira figuracija u drugoj  pejzaž.

  -Ovo je jedna topla priča. Topla ženska priča. Ona nas uvodi u svoja različita emotivna stanja i traganja. Samo možda na prvi pogled vam se čini da su ove celine odvojene  ali to samo  tako deluje a zapravo su objedinjene  celine. Sve je to  putovanje kroz dušu. Umetnost je rudarski posao i Valentina  nam je to i donela, to su njeni dijamanti. Zahvaljujem se svima što ste došli i što podržavate kulturne manifestacije kojih je u gradu na žalost malo-kazala je Milena Vukajlović  i pozvala ljubitelje umetnosti da izložbu pogledaju.

  Inače, Valentina je prvu izložbu imala takođe u galerijskom prostoru kuršumlijske biblioteke a drugu u Kruševcu.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468074