ova-biljka-radi-bolji-posao-od-9-prociscivaca-vazduha:-zahteva-minimalnu-negu-a-zbog-nje-cete-biti-mnogo-zdraviji

Biljke luče izuzetno korisne negativne jone koji nam pomažu da budemo vitalni, zdravi, ali i značajno utiču na smanjenje nivo hormona stresa.

Naučnici američke NASE utvrdili su da su ovih šest vrsta biljaka toliko moćne da im je potrebno samo šest sati da prečiste vazuh od štetnih materija, zato razmislite da nabavite neku od njih.

ALOE VERA

aloe veraFoto: Profimedia

Dejstvo: Upija formaldehid i višak ugljendioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru. Samo jedna saksija ove biljke ima isti učinak kao devet bioloških pročišćivača vazduha.

Održavanje: Aloe vera zahteva svetlo, ali joj ne odgovara previsoka temperatura. Idealno bi bilo da temperatura bude oko 20 stepeni. Ne podnosi mnogo vlage, pa je ne bi trebalo zalivati više od jednom nedeljno.

ZELENI LJILJAN

zeleni ljiljanFoto: Profimedia

Dejstvo: Odlično upija otrove iz vazduha kao što su formaldehid, ugljen monoksid i benzen. Jedna saksija ove biljke može da prečisti prostor od 200 kvadratnih metara.

Održavanje: Zeleni ljiljan je jako zahvalan za održavanje. Podjednako dobro podnosi i svetlost i hladovinu. Idealan je i za kancelarije, jer mu ne smeta neredovno zalivanje.

BRŠLJAN

bršljanFoto: Profimedia

Dejstvo: Bršljan uklanja 60 odsto plesni iz vazduha i 58 odsto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor. Takođe, uništava i gljivice.

Održavanje: Brzo raste i lako se adaptira na sve osim na vrlo visoke temperature.

LJILJAN MIRA

ljiljan miraFoto: Profimedia

Dejstvo: Ova kućna biljka odlično filtrira otrove iz vazduha, kao što su benzen, formaldehid i trikloretilen. Takođe, prečišćava alkohole i acetone iz vazduha.

Održavanje: Veoma otporna biljka. Uspeva u skoro svakom prostoru, jedino što je važno je da se zimi zaštiti od zamrzavanja. Zaliva dva puta nedeljno i prija mu prskanje lišća. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane.

SVEKRVIN JEZIK

svekrvin jezikFoto: Profimedia

Dejstvo: Svekrvin jezika je poznat kao biljka koja proizvodi najviše kiseonika, posebno noću, pa se preporučuje za spavaće sobe.

Održavanje: Vrlo je otporna i treba joj malo svetla za fotosintezu i malo vode. Toleriše i suv i vlažan vazduh, ali je ipak nemojte držati ispred ventilatora ili klima uređaja.

FIKUS

fikusFoto: Profimedia

Dejstvo: Posebno je delotvoran u prečišćavanju vazduha od formaldehida.

Održavanje: Fikus nije zahtevan za održavanje. Ne treba mu mnogo svetla, pa može stajati u uglu sobe, ali pripazite ako imate malu decu, jer njegovi listovi mogu biti otrovni.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.