U kategoriji Blace, Poslednje Vesti, Reportaža.

  BLACE- Bliži se početak berbe kupina, jabuka i oraha… U gazdinstvu porodice Mladenović ovo voće rodilo i prerodilo.

  Mirjana i Staniša Mladenović su u prestonici Srbije stekli  penziju a onda su došli u selo i iskoristili pravi raj za razvoj voćarstva.

  U selu Popovi na četvrtom kilometru od Blaca oni su na površini od oko tri hektata podigli nove i nastavili da obrađuju već nasleđene voćnjake u kojima ove godine čekaju početak berićetne berbe.

  -Kupine na 40 ari zasadili smo pre četiri godine. Na površini od oko 3 hektara gajimo jabuke, dunje, orahe…, ističe Mirjana Mladenović.

  Na nadmorskoj visini od oko 500 metara kupina sorte tri kralja dobro je ponela. Do početka berbe ostalo je još dvadesetak dana a rekordne prinose prema očekivanjima doneće i stare sorte jabuka.

  -Očekujemo prinos kupina od oko vagon jer su dobro ponele a nadamo se i dobroj ceni, ističe Mirjana dodajući da dobre prinose obećavaju i stare sorte jabuka- budimka, paramenka, kožara…

  -Pojedine sorte stare su i preko 70 godina. Jabuke redovno daju dobre prinose, tako očekujemo i ove godine i naša očekivanja su da će  jabuke dati prinos od preko jednog vagona, saznajemo od Mirjane Mladenović.

  Berićetnu godinu najavljuju i orasi koji su puni krupnih plodova.

  Predeo okružen šumom i zdravom životnom sredinom pravi je raj za voćarstvo. Za sada sve ide u prilog tome da će Mladenovići ove godine zabeležiti rekordne prinose, i to bez upotrebe hemije.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469118