ovo-je-jedna-od-najtezih-alergija:-kad-kozmetika-napravi-problem-ovo-je-resenje

Uprkos svim merama predostrožnosti, dermatološkom testiranju, strogim pravilima kozmetičke i farmaceutske industrije, neželjene reakcije na kozmetičke proizvode ipak se javljaju.

– Ovo su veoma ozbiljne alergijske reakcije jer se teško leče i zahtevaju potpuni prekid upotrebe proizvoda koji sadrži uzročnika alergije. Put do otkrivanja potencijalnog alergena često je veoma dugotrajan proces koji se obavlja na klinikama. Alergen se otkriva detaljnom anamnezom i epikutanim testiranjem tzv. patch testom – kaže mr farm. Vanja Piperović Mileusnić, specijalista kozmetologije.

Mr farm. Vanja Piperović Mileusnić, specijalista kozmetologijeFoto: Privatna arhiva

Svaki kozmetički proizvod može da izazove alergiju

Prema njenim rečima, alergijske i druge neželjene reakcije izazvane kozmetikom, poput iritacija, osetljivosti, crvenila i slično, mogu da izazovu različiti proizvodi kao što su: šamponi, farbe za kosu, lakovi za nokte, kreme za lice, losioni za telo…

– Svaki kozmetički proizvod može da izazove alergiju. Da li će se kod neke osobe razviti neki od oblika kontaktnog dermatitisa (alergijski ili iritativni) na kozmetički proizvod zavisi od mnogo faktora, kao što su: prirodna alergenost ili iritantnost alergena, mesto kontakta, debljina i integritet kože, vreme izlaganja, imunokompetentnost, genetika… Nadražujuće reakcije na kozmetiku češće se javljaju kod osoba sa osetljivom kožom, sa atopijom ili rosaceom, ali mogu nastati i usled nepravilne upotrebe datog proizvoda kod oštećene kože – objašnjava naša sagovornica.

Najčešći iritansi i alergeni u kozmetičkim proizvodima su mirisi, konzervansi, boje, pojedine aktivne i pomoćne supstance.

– Često jedan proizvod sadrži supstance iz prve tri rizične grupe, tako da je mogućnost neželjenih reakcija veća. Danas je gotovo nezamislivo pronaći savremenu formulaciju proizvoda bez mirisnih sastojaka. Čak i preparati koji se deklarišu da su bez mirisa mogu sadržati maskirane mirise. A upravo su oni najčešći uzročnici alergijskog kontaktnog dermatitisa izazvanog kozmetikom.

Mirisi su, po definiciji, složene mešavine prirodnih ili sintetskih jedinjenja.

– Kod veoma osetljivih osoba javlja se generalizovani svrab pri kontaktu sa mirisnom komponentom. Takav je, recimo, cinamaldehid, koji reaguje sa proteinima kože i izaziva alergijsku reakciju. Alergeni potencijal imaju i peruanski balzam, citral, linalol i drugi. Neka vas ne zavara podatak prirodne parfemske supstance jer na listi od 26 parfemskih i aromatičnih supstanci, 16 je prirodnih, a upravo su one uzročnici kontaktnih dermatitisa i moraju se navesti na deklaraciji proizvoda – naglašava Piperović Mileusnić.

Najčešći iritansi i alergeni u kozmetičkim proizvodima su mirisi, konzervansi, boje, pojedine aktivne i pomoćne supstanceFoto: Profimedia

Ako ste osetljivi birajte kozmetiku bez mirisa, boja i konzervanasa

S obzirom da parfemi mogu sadržati čak 300 ili više pojedinačnih mirisnih sastojaka, otkrivanje alergije na jednu određenu komponentu veoma je težak i komplikovan posao.

– Slično je i sa konzervansima koji se dodaju u kozmetičke proizvode da im osiguraju trajnost u naznačenom roku trajanja, posebno kada sadrže vodu. Većina konzervanasa su supstance male molekulske mase i biološki su aktivni, pa su kao takvi potencijalni senzibilizatori. Ozloglašeni među njima su parabeni, koji su u upotrebi još od 1920. godine i nalaze se u većini kozmetičkih praparata. Posle višegodišnjih ispitivanja, opovrgnuta je neopravdana reputacija parabena kao senzibilizatora. Manje poznati široj javnosti, a sa potvrđenim iritativnim potencijalom za kožu su metilhloroizotiazolinon, diazolidinilurea, quaternium -15 i drugi.

Glavni alergen u lakovima za nokte je tozilamid, formaldehidna smola. Međutim, uglavnom se ne rade testiranja na sastojke iz lakova za nokte, pa je teško proceniti učestalost ovih alergija.

– Kolofonijum, kao sastojak voskova za depilaciju, neke peneće supstance prisutne u kupkama i šamponima imaju iritativni ili alergeni potencijal. Zato je pravilo – ukoliko imate osetljivu kožu, birajte kozmetiku sa manjim brojem sastojaka, jednostavne, a efikasne formulacije bez mirisa, boja i konzervansa. Čitajte kozmetičke deklaracije na proizvodima ako ste stručni za poznavanje sastava, ako niste, prepustite to stručnom licu.

U prodaji novi Blic žena VODIČ ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

O alergiji govore najbolji stručnjaciFoto: RAS Srbija

Alergijske bolesti u Evropi i svetu beleže dramatičan rast tokom poslednjih nekoliko decenija. Nalaze se na petom mestu među vodećim hroničnim nezaraznim bolestima, rame uz rame sa masovnim bolestima kao što su dijabetes, hipertenzija i kardiovaskularne bolesti.