ovo-je-lista-namirnica-od-kojih-su-zubi-zuti-ali-da-li-ste-znali-da-im-jedna-stvar-koju-vam-zubar-radi-takodje-menja-boju

Na prebojenost zuba najviše utiče konzumiranje čaja, posebno crnog, crnog vina, gaziranih pića i bobičastog voća, kao što su borovnice, ribizle, kupine. Kada se ove namirnice često uzimaju, obojena jedinjenja iz njih se skupljaju što na površini zuba, što unutar zuba gde prodiru, i tako menjaju njegovu prirodnu boju.

Ovo je lista namirnica od kojih su ZUBI ŽUTI, ali da li ste znali da im JEDNA STVAR koju vam zubar radi takođe menja boju?Foto: Profimedia

Previše hlora stvara mrlje

Isti efekat na boju zuba ima i pušenje. Fluor u dozvoljenoj koncentraciji pozitivno deluje na zube sprečavajući nastanak karijesa. Međutim, kada se iz bilo kog razloga uzima fluor prejake koncentracije, kao što je naprimer slučaj sa pijenjem vode koja sadrži previše fluora, to može da dovede do fluoroze. Karakterišu je braonkaste i mlečno bele mrlje po zubima.

Lepa bela boja strada i iz zdravstvenih razloga.

– Do prebojenosti mogu da dovedu neke sistemske i metaboličke bolesti, kao što je porfirija, i dugotrajna neonatalna žutica zbog koje zubi postanu plavičasti – kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da i neki lekovi menjaju boju zuba, posebno antibiotici iz grupe tetraciklina i monociklina koje majka uzima u trudnoći.

Zubi žute posle vađenja živca

Među stomatološkim tehnikama koje utiču na prebojenost zuba, na prvom mestu je vađenje živca.

– Zubi žute zbog prodora pigmenata iz lekova kojima se puni kanal kada se vadi živac – kaže doktorka i dodaje da zubni karijes takođe menja boju zubne gleđi.

U početku bolesti ona je kredasto mutna, kasnije smeđa, a kada karijes dugo traje, zub pocrni.

I od nataloženog kamenca gubi se prirodna bela boja zuba i oni postaju svetlo žućkasti. Kako bi se to sprečilo, zubni kamenac trebalo bi redovno uklanjati, bar jednom na šest meseci.

Uklanjanjem kamenca čuva se i lepa boja, ali i zdravlje zuba.

Nije beljenje za svakogaFoto: Profimedia

Spoljašnja prebojenost zuba može da se ukloni poliranjem zuba i uklanjanjem kamenca, zatim lekovima i supstancama lokalnog karaktera.

Izbeljivanje zuba koje je danas veoma često, retko je kada medicinski indikovano. Štaviše, za neke grupe ljudi može da bude i štetno, pa kako navodi naša sagovornica, zube ne bi trebalo da izbeljuju osobe koje imaju osetljive zube, parodontozu kao i krunice ili velike plombe. Na beljenje bi trebalo da zaborave trudnice i majke koje doje, zatim maloletne osobe.

Lista namirnica koje boje zube

*čajevi, posebno crni

*gazirana pića, bez obzira na boju

*energetska pića

*crno vino

*slatkiši, naročito lizalice i bombone

*bobičasto voće i sokovi spravljeni od njih.