ovo-je-pokazala-analiza-gena-zeljka-joksimovica:-detaljno-prouceno-poreklo-pevaca-i-evo-odakle-potice

26.06.2019. 16:04

Da li znate vi odakle ste? Da li znate sve detalje svog porekla? Željko Joksimović je saznao odakle potiče. Da li je ono što očekujete?

Željko Joksimović Foto: Dejan Briza / RAS Srbija

Svoje poreklo je Joksimović saznao zahvaljujući istraživanjukompanije „Maj heritidž“, koja godinama sarađuje sa Evrovizijom i bavi se etničkim poreklom najvećih imena povog tradicionalnog muzičkog takmičenja.

Prema njihovoj analizi Željko u DNK ima 93,8 odsto balkanskih gena. I … 3,4 odsto finske i 2,8 odsto bliskoistočne krvi.

„Kada su me kontaktirali sa molbom da učestvujem u ovom istraživanju, moram da priznam da sam bio radoznao da saznam više o svom poreklu i pristao sam da budem deo toga. Na kraju, zadovoljan sam, a rezultati me nisu iznenadili. Pokazalo se da moja porodica autohtono potiče sa ovih prostora, baš kako sam i očekivao. Mislim da će i moji roditelji da budu zadovoljni“, rekao je Željko Joksimović, prenosi „RTS“.

Iz „Maj heritidža“ su poručili da su rezultati veoma zanimljivi jer su pokazali da je naš pevač „svetski čovek i da ima dodira sa nacijama sa raznih kontinetata“.

Kada su u pitanju učesnici Evrosonga 2019. koje je održano u Tek Avivu balkanske gene su i Švajcarac Luka Hani (skoro 25 odsto), Rumunka Ester Peoni (90 odsto), Katerin Duška, Grkinja iz Kanade (30), Irkinja Sara Mekternan (tri odsto).