pet-navika-pred-spavanje-koje-goje

1 Preskačete večeru

Možda deluje nelogično, ali ako izbegavate večeru u želji da smršate, moguće je da ćete se zapravo ugojiti jer ćete se već sutra prejesti za doručak. Stoga nije pametno praviti velike pauze među obrocima – to podstiče rad hormona gladi. S druge strane, nije dobro jesti tik pred spavanje jer naš metabolizam u to vreme ne obrađuje hranu kao preko dana, kada smo najaktivniji. Poslednji obrok treba da bude tri sata pred odlazak u krevet.

2 Čaša vina pred spavanje

Nije svejedno šta ćete piti pre nego što odete u krevet jer neka pića i razbuđuju i goje. Koliko nas ujutru razmrda i pokrene, kofein uveče treba da izbegavamo. Rasanićete se, a to će pokrenuti hormone gladi. Zato neka poslednja kafa u toku dana bude šest do osam sati pre spavanja. Ni čaša vina kasno uveče nije preporučljiva, pogotovo radnim danima, zbog kalorija koje će se gomilati. Najbolje je zato popiti čašu vode sat vremena pre spavanja.

Zaboravite na računar pred spavanjeFoto: Profimedia

3 Kasno vežbate

Vežbanje je uvek preporučljivo, ali ne dva do tri sata pre spavanja. U suprotnom ćete se rasaniti zbog endorfina, koji se luči posle treninga. Zato ćete sutra imati manje energije, pa je veća šansa da ne budete aktivni, a da unesete više kalorija. Takođe, nije dobro ni samo sedeti pred TV-om posle večere. Najbolje rešenje je polučasovna šetnja nakon večernjeg obroka, a možete i da obavite lakše kućne poslove: pranje sudova, veša…

4 Iz kreveta odgovarate na mejlove

Sve obaveze koje niste stigli da obavite preko dana ostavite za ujutru. Ako u suprotnom iz kreveta, spremni za spavanje, počnete da odgovarate na mejlove i završavate preostale zadatke, to će vas sigurno rasaniti. To onda vodi začaranom krugu, pa možete osetiti želju za hranom iako verovatno niste gladni.

5 Ne idete na spavanje na vreme

Manjak sna izaziva mnoge muke: em što ujutru nećete imati volje ni za šta, em ćete se ugojiti. Istraživanja govore da oni koji ne idu na vreme u krevet i ne spavaju dovoljno imaju viši indeks telesne mase i gojazni su. Oni unose više kalorija, a otuda im preti i veći rizik od nastanka šećerne bolesti. Zato je vrlo važno spavati dovoljno, okvirno osam sati, i ići u krevet najmanje sat pre ponoći.

Nevena Dimitrijević za „Blic ženu“