peticiju-protiv-nosenja-stikli-na-poslu-zene-masovno-potpisuju,-ministar-tvrdi-da-je-to-„obavezno-i-prikladno“!

09.06.2019. 11:42

Žene širom sveta lude su za visokim potpeticama, ali sve znamo koliko neprijatno može da bude kada u njima provedemo čitav dan… Osećaj nelagodnosti je neizbežan, a ponekad svaki korak ume da bude bolan. Zamislite koliko je teško raditi u štiklama svaki dan po ceo dan, i to samo zato što vaš šef tako zahteva!

Žene u Japanu ne žele više da robuju štiklama Foto: Profimedia

Upravo kroz tu agoniju prolaze žene u Japanu, a čini se da tamošnji ministar zdravlja i rada nema nimalo razumevanja za ove muke.

Naime, nedavno je japanska glumica i spisateljica Jumi Išikava podnela peticiju u kojoj se zahteva da nošenje cipela sa štiklom zaposlenim ženama više ne bude obaveza, a za ovu akciju osmilila je i specifičan hešteg #KuToo.

Ovaj hešteg inspirisan je holivudskim pokretom #MeToo, a predstavlja kombinaciju japanskih reči za bol i za cipele.

Ona je u svojoj peticiju navela i čitavu listu zdravstvenih tegoba koje prouzrokuje učestalno nošenje obuće sa štiklom, a između ostalog navela je bol u donjem delu leđa, žuljeve, plikove, čukljeve…

“Zabrinuta sam kada mislim o starenju… Teško je kretati se na poslu, ne možeš da trčiš, stopala te neprestano bole”, dodala je Išikava.

#KuToo: Japanese women call for ban on mandatory high heels in workplace dress codeshttps://t.co/5pusPYeELO pic.twitter.com/nnOSUryBRY— Deborah Kelly (@DebMKelly) June 4, 2019

Peticiju je potpisalo oko 23.000 žena, a japanski ministar zdravlja i rada Takumi Nemoto je odgovorio da je nošenje visokih potpetica na poslu “obavezno i prikladno”.

Inače, visoke potpetice su u Japanu na neki način ženski ekvivalent kravatama poslovnih muškaraca, te su samim tim obavezan modni dodatak. U poslovnom kontekstu šalju poruku formalnosti i profesionalizma.