pijace-u-srbiji-pune-voca-i-povrca-ali-i-pesticida-ako-i-mislite-da-znate-sve-o-zelenoj-salati-ovo-ce-vas-iznenaditi

08.04.2019. 07:01

Ako niste ljubitelj kelja, vest koja bi mogla da vas obraduje jeste da Environmental Working Group (EWG) u svom novom izveštaju navodi da njegovo lišće sadrži najviše pesticida u odnosu na svo drugo povrće koje možete da pronađete na policama prodavnica.

Kelj je povrće najviše kontaminirano pesticidima Foto: Profimedia

EWG od 2004. godine sastavlja popis „najprljavije hrane“ i tako otkriva koje je voće i povrće kontaminirano pesticidima. Najveći šok izazvao je upravo kelj koji je u poslednje vreme veoma hvaljena namirnica. Iza njega se nalaze jagode i spanać.

EWG je utvrdio da se na kelju nalaze najmanje dve ili više vrsta hemikalija u 92 posto uzoraka uzetih u američkim supermarketima. Neki su čak sadržali ostatke 18 vrsta pesticida.

„Iznenadio nas je ovaj rezultat. Voće i povrće je važan deo ljudske ishrane, a kada se radi o kelju bolje je birati onaj iz organske proizvodnje“, kaže u saopštenju toksikolog EWG-a dr Aleksis Temkin.

Naš nutricionista Branka Mirković objašnjava da prisustvo pesticida u voću i povrću zavisi od zemljišta i prskanja, ali da je svakako voće i povrće koje je direktno u ili na zemlji, kao što je spanać, zelena salata, kelj, kupus, jagode, najugroženije.

– Ono što je do nas jeste da voće i povrće dobro operemo. Pranje običnom vodom nije dovoljno, već treba koristiti zeolit ili rastvor sode bikarbone i vode u odnosu jedna kašičica sode bikarbone na dva litra vode. Soda bikarbona smanjuje PH vrednost, odnosno kao baza ona smanjuje kiseline. U takvom rastvoru treba prvo držati povrće i voće, pa ga tek onda dobro isprati vodom. Ipak, sve je to delotvorno za uklanjanje pesticida koje je na površini ploda ili lista, a ono koje je ušlo u list i plod ne može se nikako očistiti – napominje nutricionista i dodaje da u svakom slučaju treba što više jesti povrća, naročito zelenog jer je bogato hlorofilom koji pročišćuje organizam, i voća i da su zdravstvene prednosti ishrane bogate voćem i povrćem veće od rizika od izloženosti pesticidima.