„pijes-sampanjac-za-vreme-ramazana“:-pevaca-je-napustio-otac-kad-je-bio-dete,-njegova-zemlja-ga-ignorise,-ali-posle-ovoga-svi-ga-zele

19.06.2019. 16:56

Italijanski predstavnik na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije Mamud (Alesandro Mamud) bio je glavna tema u svojoj zemlji nakon pobede na Sanremu, državnom muzičkom takmičenju. Vlasnik hita „Soldi“ koja je zauzela drugo mesto na evropskom muzičkom takmičenju postao je seme razdora zbog svog porekla.

Mamud Foto: Profimedia

Mamud ima egipatske i italijanske krvi u sebi. Nakon što je proglašen za pobednika pojavile su se dve struje u Italiji. Jedna struja je smatrala da je dobro što su njegovi koreni različiti, ali druga struja je smatrala da njegovo egipatsko poreklo i kultura uništavaju italijansku kulturu.

Mamud je odrastao u Milanu. Majka Italijanka koja je bila poznati model i otac iz Egipta, u očima javnosti su ga definisali kao stranca i nekoga ko je poluitalijan. Glasovi publike na takmičenju nisu bili u njegovu korist, već u korist njegovog konkurenta Ultima koji je osvojio 48,8 % od ukupnog broja glasova – mnogo više nego njegova dva najveća konkurenta. Ali, kombinacija glasova publike, žirija i novinara Mamudu su obezbedili pobedu.

Alesandro Mamud je odrastao sa majkom. Nakon što su se roditelji razveli i otac ga napustio najveći broj pesama koje je napisao su o odrastanju.

Mamud je 2012. godine paralelno studirao, radio u kafiću i bio takmičar u emisiji X Factor Italy. Ispao je posle trećeg kruga, ali je nastavio da pohađa časove u muzičkoj školi, vežba klavir, solfeđo i muzičku teoriju. Nakon završene škole pisao je pesme za sebe i za druga izvođače.

Pesma „Soldi“ (Novac) je njegov najveći hit. U tekstu pesma Mamud ne peva o dokoličarskom životu i bogatašima. Naime, u pesmi Mamud peva o tome kako novac može da promeni ljude i članove porodice. Opisuje srećne momente u detinjstvu i kako mu je otac kupovao poklone. Ali, isto tako kritikuje očevo religijsko licemerje, pa u jednom stihu peva: „Piješ šampanjac tokom Ramazan“.

Mamudova muzika nije samo zabavna laka nota, već politička i društvena kritika, koja je u skladu sa njegovim odrastanjem i reakcijom javnosti na njega.