pitali-smo-ginekologa-sta-znaci-svrab,-peckanje,-obilan-sekret:-postoji-bar-5-uzroka-ovih-problema

– Vagina je specifičan organ. Može da nam pruži ogromno zadovoljstvo, baš kao i uporan bol i mnogobrojne probleme. Ona, takođe, nepogrešivo zna kad nešto nije u redu i odmah se buni.

Zato treba da naučimo da prepoznamo znake koje nam šalje, a doktorka Slavica Vasiljević je izdvojila pet najčešćih uzroka ovih problema.

Vagina nepogrešivo zna kad nešto nije u redu i odmah se buni. Zato treba da naučimo da prepoznamo znake koje nam šalje, kaže doktorka Slavica Vasiljević, ginekologFoto: RAS Srbija

Pogrešno održavate higijenu

Skupi gelovi za tuširanje mogu da naprave više štete nego koristi. Mogu ozbiljno da naruše mikrofloru vagine i izazvati infekciju. Prvi znak alergije na ove preparate je obilniji vaginalni sekret karakterističnog neprijatnog mirisa. A istina je ovo – vagina se pere samo blagim preparatima sa pH oznakom 3,8–4,5 i koji ne menjaju bakteriološku sredinu u vagini. Vaginalna ispiranja mogu biti korisna, ali bolje je da zamolite ginekologa da vam objasni kako i koliko često to da radite.

Imate bakterijsku ili gljivičnu infekciju

Svakodnevni iscedak je normalan i zdrav, ali ako su mu se promenili boja, gustina ili miris, velika je verovatnoća da se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji. Recimo, zelena boja sekreta uglavnom ukazuje na bakterijsku infekciju, dok žuti iscedak može da se pojavi zbog prekomernog korišćenja antibiotika, ali i zbog dijabetesa, kandide, nekada čak i trudnoće. U svakom slučaju, morate na pregled.

Imate seksualno prenosivu infekciju

Seksualno prenosive infekcije možete dobiti svaki put kada imate odnos bez kondoma. Gonoreja i genitalni herpes, na primer, s početka su najčešće bez znakova, ali posle uzrokuju bolne plikove u okolnim područjima i krvarenje. Takve infekcije možete sprečiti samo korišćenjem kondoma, ali ako je taj brod već otplovio, posetite ginekologa da vam prepiše terapiju.

Alergični ste na kondome

Kontracepcija može stvoriti mnogo problema ako ste alergični na lateks. Znaćete da je tako ako nakon seksa osetite svrab, osip i plikove u najintimnijim delovima. Probajte kondom nekog drugog proizvođača, i to bez lateksa – oni nude istu zaštitu bez neugodnih nuspojava.

Nosite pogrešno donje rublje

Nošenje uske odeće, donjeg rublja i kupaćih kostima od sintetike može lako da uzrokuje vaginalne infekcije zbog vlage koja se zadržava i slabog protoka vazduha. Ako osetite peckanje i svrab, proverite od kog je materijala veš koji nosite. Pamuk je uvek najbolji izbor.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.