pitali-smo-oftalmologa:-kako-najbolje-da-sacuvamo-vid,-evo-sta-nam-je-rekao

Očni lekar dr Maja Živković iz Niša objašnjava da glaukom spada u glavne uzroke slepila kako u svetu tako i kod nas. U narodu glaukom je poznat kao očni pritisak, međutim on nije samo očni pritisak jer je u pitanju bolest, oštećenje očnog živca koje nastaje kao posledica povišenog, neodgovarajućeg pritiska unutar oka.

– Očna vodica koja je neophodna za normalan rad oka se stvara u određenim delovima oka odakle se svojim kanalima prostire do svih delova oka i otiče iz njega. Ukoliko postoji povećana količina stvaranja očne vodice ili neko zakrčenje prilikom njenog oticanja pritisak u oku usled povećane zapremine se povećava i pritiska sve strukture oka. Tom prilikom vrši se pritisak na očni živac, njegova nervna vlakna se istanjuju i posledica toga jeste nemogućnost prenosa impulsa do kore mozga gde se inače stvara slika koju mi vidimo. Krajnji ishod svega toga jeste postepeno, u početku neprimetno suženje vidnog polja koje kasnije sve više napreduje, dovodi do tubularnog vida odnosno vida kao kroz cev i na kraju, nažalost, do potpunog slepila – objašnjava dr Živković.

KAKO SE OBAVLJA PREGLED

Pregled, odnosno otkrivanje povišenog očnog pritiska radi se na više načina tako što oftalmolog posebnim aparatima pomoću vazduha ili aplanacione sonde meri intraokularni pritisak. Izmerene vrednosti koje su blizu ili iznad graničnih odnosno iznad 21 mmHg ukazuju da je neophodno dalje ispitivanje u smislu glaukoma.

– Neophodno je uraditi kompjuterizovano vidno polje gde se ispitiju očuvanost i širina vidnog polja, zatim skener očnog živca gde će se ispitati stanje nervnih vlakana, pregled gonioskopije koji nam daje uvid u stanje i prohodnost kanala kojima otiče očna vodica. Na osnovu svih tih pregleda moguće je zaključiti da li osoba boluje od glaukoma ili ne. Da li je potrebno propisati terapiju ili je potrebno dalje samo pratiti tu osobu – dodaje naša sagovornica.

Kako je glaukom bolest koja oštećuje očni nerv, a sposobnost regeneracije nervnih tkiva je minimalna, lečenjem se postiže efekat zaustavljanja progresije bolesti.

– Prevencija je najbitnija i ima najvažniju ulogu u lečenju glaukoma. Svako ko u porodici ima bližeg rođaka ko boluje od glaukoma, mora da se ispita. Zatim osobe koje imaju nešto veću dioptriju, sve osobe preko 50 godina, osobe koje imaju česte glavobolje, osećaj napetosti u predelu oka, unose dosta koefina i gazirana pića potrebno je da urade preventivni pregled. Osobe koje spadaju u rizičnu grupu preventivne preglede mogu raditi na šest meseci u početku da bi se nakon dva uzastopna uredna nalaza kontrole mogle prorediti na godinu dana – kaže dr Živković.

Ne zanemarujte očiFoto: Profimedia

LEČENJE

Glaukom nije samo povišen očni pritisak već bolest očnog živca koja iziskuje ispitivanje u anatomskom i funkcionalnom smislu. odnosno pregled skenera očnog živca i pregled ispitivanja vidnog polja.

– Lečenje glaukoma je napredovalo i danas je zaista greh oslepeti od glaukoma pored toliko terapeutskih opcija. Postoji naravno za početak higijensko-dijetetski režim koji može da utiče na smanjenje očnog pritiska, zatim medikamentozna terapija u vidu kapi koje se aplikuju jedan do dva puta dnevno svakog dana, zatim laserske intervencije u cilju boljeg proticanja očne vodice i smanjenja stvaranja iste. Ako sve to ne postigne željeni efekat, postoji i klasična operacija oka, odnosno hirurška terapija koja ima za cilj da smanji očni pritisak kako izmenom struktura oka tako i postavljanjem posebnih valvula koje pospešuju oticanje očne vodice – zaključuje naša sagovornica.