pitali-smo-vesnu-dedic-da-li-je-knjizevnica-i-evo-njenog-odgovora

To nam je Vesna Dedić kazala kada smo je pitali da li je književnica. Ipak, nismo je pitali kakav je osećaj kad se stekne status nekoga koga ne treba posebno predstavljati, kako se to uobičajeno kaže. Nismo razgovarali ni o kultnoj emisiji „Balkanskom ulicom“, ni o školi novinarstva, ni o pesmama koje voli. S Vesnom Dedić razgovarali smo o pisanju, knjigama i inspiraciji.

Želela je da studira dramaturgiju, završila je književnost, a karijeru izgradila na televiziji. Nameće se pitanje da li je ostala željna pisanja.

– Moja potreba za pisanjem je uvek bila izražena, pa sam sve vreme

 tokom televizijske karijere pisala intervjue i kolumne za neke naše najznačajnije dnevne novine i časopise. Pisala sam i scenarije za velike događaje, dečje drame, govore i tekstove za građevinske kataloge. Pravi primenjeni pisac, zanatlija. Posle su došli romani. Moram priznati da sam TV novinar koji se temeljno priprema i piše sve što treba da izgovori, a usmeni dodaci su samo deo šarma. Više verujem i sebi i drugima kada nešto napišu nego kada izgovore – kaže Vesna s onim prepoznatljivim šarmom.

Pa opet, uz sve to primenjeno pisanje, nikada neće zaboraviti vreme porodiljskog bolovanja i trenutak kada je odlučila da napiše knjigu.

– Moja Lenka je kao beba išla u krevet u sedam uveče, nije plakala niti se budila noću. Za razliku od nje, ja nisam mogla da spavam i u tim noćima, svesna da je završen jedan deo života i da počinje novi, napisala sam roman „Kao leto“. To je bila posveta mojoj generaciji, koja je verovala da će 1991. godine, kada diplomira na prestižnim fakultetima Jugoslavije, imati dobar posao i odličnu platu.

Ta generacija, međutim, nije dosanjala svoje snove. Kada je diplomirala, više nije bilo Jugoslavije, počeo je građanski rat, a prva plata je bila tri marke.

Za svaki rizik treba hrabrosti

Većina je otišla u svet, a Vesna je izabrala da ovde vodi svoje bitke. Da uz posao novinara piše i objavljuje romane. Pitamo je koliko je bilo teško isterati ideju do korica i knjižare.

– Prva tri romana objavila sam za „Lagunu“ i sve je bilo lako. Kada sam 2013. osnovala Izdavačku kuću „Dedić“, sve je ostalo lako, ali mi je trebalo mnogo hrabrosti zbog finansijskog rizika i činjenice da preuzimam odgovornost i za kvalitet romana i za organizaciju posla. Vodim se filozofijom da uvek angažujem samo najbolje za ono što radim. Beskrajnu zahvalnost dugujem Dušanu Mišiću, dizajneru, koji je sigurno tada bio broj jedan u toj sferi – seća se početaka u izdavačkom poslu.

Do danas je objavila 11 romana i svi naslovi ukazuju na to da se radi o ljubavnim, sentimentalnim pričama punim emocija. Kaže da nema formulu po kojoj daje naslove.

– Dođe mi. Neke naslove su davali i moji prijatelji nesvesno. Dok pišem nešto, oni izgovore i meni se upali lampica. Takav je slučaj s romanima „Zauvek u srcu“, „Ti si meni sve“, „Pola duše“ ili „Nikad nisam“, koji je dala moja Kristina – s nežnošću pominje ćerku mlađeg brata.

Nisam umišljena, sebe kritikujem najviše

Iako se kaže da kreativni ljudi inspiraciju nalaze svuda, činjenica je da samo retki uhvate to zrno iz kog isklija neko delo. Pitamo Vesnu ko nju inspiriše, kako ona „ulovi“ priču i onu prvu rečenicu.

– Često mi je za teme romana bila inspiracija neka Lenkina misao ili razgovor s njom. Tako je priča o ženskom samopoštovanju, o kojem mi je jedne večeri pričala, postala tema romana „Ne gledaj preko ramena“. Za romane „Ničija“, „Čuvaj me“ i „Zagrli me“ inspiracija su bile istinite ispovesti mojih čitateljki koje sam upoznala na promocijama knjiga. Unuka davno preminule bake Bube poklonila mi je bakin dnevnik koji me je inspirisao da napišem roman „Seti se naše ljubavi“, koji obožavaju i mlade i zrele čitateljke. Zauvek me inspiriše ljubav čitateljki. Hiljade njih mi posle čitanja šalje poruke preko društvenih mreža i, kada shvatim da je neki moj roman pomogao devojkama i ženama da budu srećnije, voljenije, bogatije ili slobodnije, od takvog priznanja onda nema veće inspiracije za nov roman.

Ne krije da joj je važno što njeni romani inspirišu žene da učine život lepšim. Nije umišljena jer je, kaže, sama sebi najveći kritičar. Misli da nema tog kritičara ili urednika koji bi tako strogo brisao i prepravljao stotine stranica.

– Mislim da sam više svojih rečenica izbrisala i prepravila nego što je onih kojima sam „na prvu“ bila zadovoljna. Kada mi čitateljke kažu da je roman lak za čitanje i da su ga pročitale u dahu, znam da ne bi bilo tako da nisam dala sve od sebe da rečenica, emocija, scena ili misao budu kristalno jasni i lepi.

Bestseler Vesne Dedić samo uz „Blic ženu“ od 31. avgustaFoto: Promo

Kakve dileme će nam rešiti ovaj roman

Vesninu knjigu „Seti se naše ljubavi“ možete nabaviti uz novi broj „Blic žene“, koji je na kioscima od subote 31. avgusta. A evo kakve dileme će ova knjiga rešiti.

Inspiraciju za ovaj roman Vesna je našla u dnevniku davno preminule bake Bube, a on će čitateljke inspirisati na ono što u pismu ćerki piše glavna junakinja: „Pokušala sam da te naučim i da nikada ne smeš zanemariti sebe, nikada zbog mira onih koje voliš gušiti svoje nemire, nikada deliti ni vreme ni prijateljstvo ni krevet sa nekim sa kim nisi srećna, bežati od bola čim počne da tišti, ne čekati da jako zaboli, sebi ne uskraćivati slobodu jer niko drugi ti je neće pokloniti. Zapitaj se ponekad da li je ljubav prema jednom muškarcu vredna da se odrekneš svih ostalih ljubavi koje nam ulepšavaju život: prema sebi, prema prirodi, muzici, prijateljima, putovanjima, deci… Svi smo tako različiti i možeš biti srećna samo ako živiš u skladu sa onim što te razlikuje od drugih. Nikada ne pokušavaj da uživaš u nečemu što onog drugog čini srećnim samo da bi tog nekog, bio to majka, muž ili dete, zadovoljila.“

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.