Planetarijum stigao u Prokuplje

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- U prokupačkoj Osnovnoj školi Nikodije Stojanović Tatko danas gostuje mobilni planetarijum Astronomskog društva Srbije, koji će posetiti oko 400 osnovaca iz tri osnovne škole u našem gradu.

  Prema rečima pomoćnice direktora Tatkove škole, Lidije Veljković, interesovanje za posetu planetarijumu među osnovcima je izuzetno veliko.

  -Cilj programa je da se deca upoznaju sa astronomskim i geografskim pojmovima, da se upoznaju sa svemirom i zemljinom kuglom kao delom svemira, kao i da im se podigne ekološka svest u cilju očuvanja naše planete, kazala je Veljković.

  Šator planetarijuma, smešten je u fiskulturnoj sali Tatkove škole i u prepodnevnoj smeni, po grupama će ga posetiti 840 učenika ove Škole, dok će u popodnevnoj smeni planetarijum posetiti još stotinak učenika osnovnih škola „Milić Rakić Mirko“ i „9. oktobar“.

  Pročitajte i…  Završena rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Kosovke devojke

  -Slajdove, koji simuliraju zvezdano nebo i planete, prati i stručno predavanje članova Astronomskog društva Srbije, što predstavlja najbolji način da se đacima objasne, za njihov uzrast, još uvek nejasni pojmovi, kazali su u Tatkovoj školi.

  Prezentacija traje 35 minuta i za to vreme đaci imaju priliku da nauče orijentaciju u prirodi na osnovu položaja zvezda, raspored sazvežđa, nazive planeta u Sunčevom sistemu.

  -Takođe mogu da nauče kako u svako vreme, pri vedrom nebu, pronaći zvezdu severnjaču, koliko planeta ima u Sunčevom sistemu i kako se zovu, od čega se sastoji Sunce, koliko dugo će nas grejati, o kometama, asteroidima, meteorima, kao i brojne druge zanimljive stvari, istakli su organizatori.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475400


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...