Počeo Božićni post

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Danas je  počeo  višenedeljni Božićni post, koji se završava na praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić, koji se proslavlja 25. decembra po Julijanskom kalendaru ili 7. januara po Gregorijanskom. Uz post, molitvu i čineći dobra dela da dočekamo sve radosni praznik Božić, poručio je protosinđel Grigorije, starešina manastira Svetog Nikole u Kuršumliji.

  Post je uustanovljen po uzoru na podvig Spasitelja gospoda Isusa Hrista, koji je posle krštenja na reci Jordanu, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušenja koja mu je postavio Sotona

  Šestonedeljnim Božičnim postom, vernici se pripremaju za proslavu Božića, koji počinje danas i završava se pričešćem na božićnoj liturgiji. Post nas uči dobroti, činjenju dobrih i bogougodnih dela, pokajanju, praštanju i pravoj molitvi. Cilj je da svi u miru dočekamo sve radosni praznik Božić. Post ne predstavlja samo odricanje od mrsne hrane, već uzdržavanje od loših misli, reči i dela, da pokažemo milosrđe prema svojoj braći u veri i da budemo spremni da oprostimo i da se pokajemo.

  Pročitajte i…  Usvojen Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine

  .   -Neka je srećan i  Bogom blagosloven početak Božićnog posta, poručio  je otac Grigorije.

  Inače, uz jednodnevne poste, postoje i četiri višednevna posta, osim Božićnog, Časni ili Vaskršnji, Petrovski i Velikogospojinski post.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474911


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...