pocinje-sezona-virusa:-resite-se-bola-u-grlu-pre-nego-sto-vas-potpuno-smlati

Uz otežano gutanje, promuklost i bolno grlo prvi su simptomi upale grla. Uobičajeni uzročnici su virusi ili bakterije, ali iritacije grla mogu biti izazvane i pušenjem, suvim vazduhom ili alergijama.

Virus se u porodici prenosi s jednog člana na drugog, koji se obično razbole u dvodnevnim do petodnevnim razmacima. Upala grla prenosi se kapljičnim putem – kašljanjem, kijanjem, govorom, pljuvanjem, dugotrajnim boravkom u istom prostoru s obolelim, ali i direktnim kontaktom s njim ili predmetima u njegovoj blizini.

Prvo na udaru

Početak grlobolje kod virusne infekcije je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo. Virusne infekcije grla karakterišu izraženi respiratorni simptomi kao što su šmrckanje, manja temperatura, promuklost, blaži bol u grlu, curenje iz nosa, kašalj, često suzenje očiju, konjuktivitis. Kod bakterijske infekcije ždrelo je izrazito crveno s gnojnim čvorićima i visokom temperaturom i zato je potrebno lečenje antibiotikom.

Oriblete su blagodet za sluznicu

Ako je uzročnik grlobolje virus, uglavnom se preporučuje mirovanje i lečenje preparatima koji će olakšati simptome, kao što su „Pantenol“ oriblete za sisanje, koje omogućavaju očuvanje pravilnog funkcionisanja zdrave sluznice i stimulišu regenerativne procese kod oštećene ili obolele sluznice. Ove tablete primenjuju za ublažavanje tegoba i stimulisanje regeneracije sluznice usne duplje, ždrela, jezika i desni kod akutnih i hroničnih neinfektivnih zapaljenskih procesa, kod infektivnih zapaljenskih procesa – uz odgovarajuću antimikrobnu terapiju, kod iritacija izazvanih duvanskim dimom, manjih povreda i opekotina, a mogu ih koristiti deca od 12 godina starosti.

Postarajte se da se dok bolest traje što više odmarate, a odmor je u ovakvim situacijama naročito potreban deci. Odmor je ključan kako bi se izlečila prehlada, a sa njom i bol u grlu, jer organizam tako skuplja snagu za borbu protiv virusa. Takođe, odmaranjem se obnavlja imuna funkcija, te je to prvi korak ka lečenju grlobolje. Lekari savetuju i unos dovoljno tečnosti.

Antibiotici ne uništavaju viruse

Lečenje virusne grlobolje ustvari je dosta slično lečenju prehlade. Ako se odlučite da posetite lekara nećete dobiti antibiotike jer antibiotici ne uništavaju viruse. Lekari savetuju da ipak budete oprezni jer virusna i bakterijska infekcija nekada mogu da se pojave u paru. Virusi mogu izazvati sinusne infekcije ili povećati rizik od upale uva, a one onda mogu podstaknuti i bakterijsku infekciju.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.