pocinje-upisna-groznica:-sve-zamke-liste-zelja-i-na-sta-jos-treba-da-obratite-paznju

13.06.2019. 07:12

Prilikom popunjavanja liste želja budite realni i objektivni i obratite pažnju na broj bodova koji su imali učenici u prethodnim školskim godinama za određeni obrazovni profil

Upis Foto: RAS Srbija

Završni test iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test budući srednjoškolci ove godine polagaće 17, 18. i 19. juna, a nakon objavljivanja konačnih rezultata sledi popunjavanje i predaja liste želja za upis u željenu srednju školu. Liste će se predavati 28. i 29. juna, a važno je da ih popunite pravilno, jer u suprotnom neće biti uzete u obzir.

Zato na sledeće stvari obratite pažnju.

1. Dete listu mora pažljivo da popuni i to tako što će na prvo mesto staviti obrazovni profil koji bi najviše želelo da upiše, naravno, u skladu s ostvarenim bodovima.

2. Ispred svakog obrazovnog profila postoji njegova šifra. Šifra se upisuje onako kako je napisana u konkursu. Šifra je pisana latinicom, te se tako mora upisati i u obrazac i na nju obratite posebnu pažnju, jer je ona najznačajniji podatak u elektronskoj obradi izražene liste želja.

3. Savetujte detetu da ne navodi škole za koje uopšte nije zainteresovano, jer bi moglo da bude raspoređeno baš u nju.

4. Neka popuni svih 20 stavki obrazovnih profila. Na prvo mesto treba stavi ono što je njegova prva želja. Sledeće obrazovne profile koje bi želelo da upiše popunjava od većeg ka manjem interesovanju.

5. Šifra obrazovnog profila, naziv škole i naziv obrazovnog profila moraju da se poklapaju i oni se nalaze u konkursu za upis u srednje škole.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima, kako je najavljeno, biće u nedelju, 7. jula.