„pomislio-sam-–-sta-ce-ovaj-matorac-sa-nama“:-nas-cuveni-karikaturista-o-misi-janketicu-i-kultnoj-predstavi-„kosa“

Beogredski “Atelje 212” je bio previše progresivan za svoje vreme. Davne 1969. premijerno je izvedena predstava “Kosa” koju su desetak godina kasnije dežurni kritičari optužili za propast komunističkog društva i porast narkomanije.

Radnja (originalnog) mjuzikla „Kosa“ smeštena je u šezdesete godine XX veka kada je Amerika zaratila s Vijetnamom, a mladi Amerikanci pokušavali da reše svoje probleme ekspe­rimentišući drogama, seksom, pobunom protiv establišmenta. U središtu priče je mladi pesnik Klod koji se sprijatelji s grupom hipika i njihovim vođom Bergerom, pa zajedno s njima pokušava da privuče pažnju lepe Šile. Živeći od trenutka do trenutka, Klod je zapravo rastrzan razmišljanjima o potrebi odlaska u rat. Beogradska premijera je bila 23. maja 1969, a kritika je visoko ocenila tu predstavu, koja se igrala na kartu više i obišla čitavu ondašnju Jugoslaviju. Tadašnja beogradska „Kosa“ je bila prvo izvođenje (na stranom jeziku) posle praizvedbe na Brodveju i postavke na Vest Endu u Londonu.

Miša Janketić u Kad su cvetale tikveFoto: JDP / RAS Srbija

U toj čuvenoj predstavi glumci su se pevajući “Daj nam sunca” pojavljivali bez odeće. Bila je to, kažu, prva golotinja na pozorišnim scenama bivše Jugoslavije, a predstava je dva puta izvedena pred Titom, ali bez svlačenja na sceni i cepanja vojnih knjižica. Upućeni kažu da je čak i Josip Broz Tito na dočeku 1970. pevao numeru “Daj nam sunca” iz tog mjuzikla.

U kultnom mjuziklu glavne uloge su tumačili Dragan Nikolić, Branko Milićević Kockica, Mirjana Peić, Seka Sablić, Nada Blam, Dušan Prelević i Miša Janketić.

Među učesnicima bio je i likovni umetnik, karikaturista NIN-a i redovni profesor FPU Jugoslav Vlahović.

Gospodin Vlahović za portal zena.rs otkrio je kako je bilo raditi sa Mišom Janketićem na kultnoj predstavi.

Dragan Nikolić i Miša JanketićFoto: promo / RAS Srbija

“Posle višemesečnih muzičkih horskih proba plemena, sastavljenog od mladih, 15-20 godišnjaka (ja sam imao 18), čuvši da će u ansambl u ulozi Kloda doći Mihailo Moša Janketić, afirmisani dramski umetnik kratke kose iz ozbiljnog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pomislio: Šta će ovaj “matorac” sa nama?. Miša nas je brzo razuverio čim su počele probe i na sceni, vrhunski profesionalizam i njegova pozitivna, vedra priroda činila je da se radujemo svakoj predstavi sa njim. A i mi smo uticali na njega. Pustio je dužu kosu”, ispričao nam je Jugoslav Vlahović.

Mihailo Miša Janketić iza sebe ostvario je veliki broj uloga u serijama, filmova i u pozorištu. Bavio se pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svojim studentima je preneo ljubav prema glumačkom poslu.