PORAŽAVAJUĆI PODACI ODLIVA STANOVNIKA TOPLICE

PROKUPLJE

U periodu od 2018. do 2019. godine, prema zvaničnim podacima do kojih smo došli 851 građanin Toplice dobio je radnu vizu i napustio je ovaj kraj. Ako uzmemo u obzir da je najmanje još toliko ljudi trbuhom za kruhom otišlo na zapad da radi na crno, odnosno bez papira, taj podatak je poražavajući i nastavlja se trend iseljavanja. U Evropi najviše Topličana radno je angažovano u Češkoj i Nemačkoj, a jedan ima papire čak i za Portugal.

Država Šengena Država Konzulat Broj Izdatih Viza
Czech Republic SERBIA BELGRADE 209
Germany SERBIA BELGRADE 155
Hungary SERBIA BELGRADE 131
Switzerland SERBIA BELGRADE 101
Slovenia SERBIA BELGRADE 65
Austria SERBIA BELGRADE 54
Italy SERBIA BELGRADE 41
Spain SERBIA BELGRADE 26
Greece SERBIA BELGRADE 21
Poland SERBIA BELGRADE 11
Netherlands SERBIA BELGRADE 7
France SERBIA BELGRADE 6
Slovakia SERBIA BELGRADE 6
Belgium SERBIA BELGRADE 5
Sweden SERBIA BELGRADE 5
Denmark SERBIA BELGRADE 3
Norway SERBIA BELGRADE 2
Finland SERBIA BELGRADE 2
Portugal SERBIA BELGRADE 1
851

Prema analizi Instituta za javno zdravlje u Nišu, koja je dostupna javnosti od 2010. godine do danas kontinuirano se u Toplici smanjuje broj stanovnika. Tako je u sve četiri opštine Topličkog okruga 2010. godine živelo 93. 513 stanovnika, a 2014. godine svega 88. 513 stanovnika.

-Prava noćna mora, što zbog mortaliteta, što zbog odlaska preko nastaje posle 2014. godine. Primer za to je upravo i ovaj podatak za period 2018/2019. godinu. Uz to, reč je o ljudima koji su u najboljem dobu, odnosno sposobni za rad, u punoj snazi, a to je za nas strašan podatak- kazala nam je osoba koja nam je i dostavila podatke.

Iako se možda na prvi pogled to bežanje iz „rajske zemlje Srbije“ ne primećuje, vidi se ako se čita između redova. Primer koliko su Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa sve prazniji, pokazuje i to da su stalno otvoreni konkursi za radna mesta u na primer Kompaniji „Leoni“ koja nikako da napuni svoje fabrike radnicima, a o manjim preduzećima da i ne govorimo. Tu je i sve manji broj đaka po školama. Samo u ovoj godini u Prokuplju je osamdeset osmaka manje nego prošle godine. Uz odliv radne snage, prvenstveno medicinske struke, sve je više zanatlija, majstora, pa i visokoškolovanih mladih ljudi. Vozači su tek deficitni, pa autobuski prevoznici vraćaju iz penzije sve one koje mogu.

U prošloj godini rođeno je manje beba, nego u 2018. Godini. Zaključno sa 30.decembrom 2019. U Porodilištu Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ rođeno je svega 599 beba, a 2018. godine bilo je  629 beba,a2017. godini  650 beba.

Primera naše spore, ali ovim tempom, sigurne propasti je mnogo i nadalje ćemo se još ozbiljnije pozabaviti ovom temom, naravno uz zvanične podatke i realnu statistiku, jer smatramo da treba da se ozbiljno zamislimo kuda nas sve ovo vodi.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...