postoji-bolest-silikonskih-grudi-a-niko-je-ne-shvata-ozbiljno:-stotine-hiljada-zena-patile-su-od-ovih-simptoma,-a-niko-im-nije-verovao-ni-rec

U narednom periodu imala je slične napade, a kod lekara je prošla sve moguće preglede, međutim, niko nije umeo da odredi šta joj je. Kada bi se pela stepenicama, imala bi neobjašnjive vrtoglavice. Stalno je povraćala, i generalno se osećala toliko loše da je na kraju ustanovila da prosto ne može da živi sama i vratila se kod roditelja.

– Dali smo na hiljade dolara lekarima, ali niko nije mogao da dokuči šta mi je – kaže ona u ispovesti za „MarieClaire“.

Tačka preokreta bio je februar 2016. godine, kada je Rejčel nabasala na Fejsbuk grupu žena sa kojima je imala dve zajedničke stvari – sve su imale iste simptome poput nje i sve su imale silikone u grudima.

Sve dotle, Rejčel je bila uverena da je ona jedina kojoj se dešavaju te stvari.

Žene iz te grupe uverile su je da sve imaju neki sindrom vezan upravo za silikone u grudima, iako su svi lekari redom negirali da je to moguće. Verovale su da je u pitanju odgovor imunog sistema na hemikalije u implantima.

Simptomi koje su delile bili su: stalna zbunjenost, mućenje vida, bolovi u zglobovima, hroničan umor i gubitak kose.

Sve žene osećale su slične simptomeFoto: Profimedia

Ime Fejsbuk grupe bilo je Breast Implant Illness and Healing, a osnovala ju je 2015. godine Nikol Daruda, kojoj su silikoni odstranjeni 2013. godine, nakon što se godinama mučila sa simptomima kroz koje je prošla i Rejčel.

– Implanti nam kradu zdravlje, život, lepotu i novac – kaže Nikol (54) iz Vankuvera. Njena grupa ima skoro 100.000 članica, i upravo su one na čelu sa Nikol zaslužne za to što je američka FDA (Uprava za hranu i lekove) konačno priznala da postoji veza između silikona i zdravstvenih problema koji se javljaju nakon ugradnje.

– Sve veći broj dokaza i slučajeva ukazuje na to da zaista postoji mali broj pacijenata koji imaju biološke reakcije na određene materije iz implanata – piše u zvaničnom saopštenju FDA, upućujući žene sa tim problemom da silikone izvade.

Lekari su po ovom pitanju podeljeni. Tako Erik Rajt, plastični i rekonstruktivni hirurg iz Litl Roka u Arkanzasu koji izvodi desetak ovakvih operacija na nedeljnom nivou, kaže da ni sam nije siguran šta da misli nakon brojnih razgovora koje je vodio sa lekarima.

– Ono što je problem je činjenica da nema opipljivih dokaza za tako nešto. A neka logika nalaže da, ukoliko već postoje posledice, mora da se zna konkretan i opipljiv uzrok za njih – kaže Rajt, dodajući da on i dalje vrši operacije i da većina njegovih pacijentkinja nikad nije iskusila ovakve probleme.

S druge strane, Rejčel Kolojan nema sumnje da su upravo silikoni upropastili njeno zdravlje. Kako kaže, kada ih je izvadila, odmah joj se vratila pokretljivost a vremenom su nestali i napadi kao i ostali simptomi. Danas ona ima 27 godina, vratila se svom životu i hobijima.

– Srećna sam što postoji nada da se i zvanično prizna da ugradnja silikona nije bezazlena i da može da uništi zdravlje. Medicinska industrija više ne može da se pravi da ne vidi šta se dešava ljudima nakon ugradnje silikona, a ljudi će napokon shvatiti da je ugradnja stranog objekta u telo kocka sa životom – zaključuje Rejčel.