Postoji realna opasnost da veći broj prosvetnih radnika u Kuršumliji ostane bez posla, prosvetari ponudili rešenje, na potezu je država

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Posledice sve veće migracije stanovništva i smanjenog nataliteta u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, Kuršumliji, poslednjih godina najvidljivije su u ovdašnjim školama, koje se susreću sa drastičnim smanjenjem broja učenika. Zbog ovakvog stanja i mnogi prosvetni radnici ostaju potpuno ili delimično bez norme, zbog čega su i sami prinuđeni da se sele. Pošto je reč uglavnom o mladim ljudima, posledice su nesagledive.

  Da bi zadržali posao a samim tim i ostali da žive u Kuršumliji, prosvetni radnici kuršumlijskih škola zahtevaju od države da se ovaj problem ublaži smanjenjem broja učenika u odeljenjima za jednu trećinu.

  – Podržavam ovu inicijativu. Moramo da zadržimo roditelje I đake da ne odlaze a samim tim I naša radna mesta-kaže Učiteljica Jasmina Đorović-Filipović.

  Pročitajte i…  Noćas počinje zimsko računanje vremena, spavaćemo sat duže

  – Mi svake godine imamo sve manje i manje dece. Do pre deset, petnaest godina naša škola je imala hiljadu učenika. Onda je broj učenika pao na ispod devetsto a ovu školsku godinu smo počeli sa svega sedamsto učenika-kaže Dragan Nikolić, pomoćnik direktora u OŠ ,,Drinka Pavlović” u Kuršumliji.

  Slične probleme u nerazvijenim područjima imaju i druge države, ističu u ovdašnjim prosvetnim sindikatima, ali i niz mera za njihovo ublažavanje.

  – Tehnološki viškovi su uglavnom mlađi ljudi, oni koji trebaju da formiraju porodice na ovom prostoru, da povećaju natalitet ovoga kraja, ovoga grada- kaže Mile Koprivica, poverenik USPRS u OŠ ,,Miloje Zakić” u Kuršumliji.

  Opštini Kuršumlija, zbog sve nepovoljnije demografske situacije čini sve što je u njenoj moći da zadrži ljude i zato je podržala zahteve prosvetnih radnika, kako bi oni nastavili ovde da žive i rade.

  Pročitajte i…  Kaznena ekspedicija iz Kuršumlije protutnjala Majdanpekom

  – U našoj opštini su migracije bile izuzetno jake u proteklom periodu, tako da su sela opustela i dosta odeljenja ugašeno. Mislim da je pravi trenutak da se radnici zapošljeni u prosveti sagledaju i da zadržimo ta radna mesta- kaže Dejan Lović, predsednik SO Kuršumlija.

  Najviši državni organi i resorno ministarstvo, kojima su prosleđeni zahtevi prosvetnih radnika, za sada se nisu oglašavali. U ovoj topličkoj opštini se nadaju da će i ove mere biti deo paketa države, kojia odnedavno sprovodi radi povećanja zaposlenosti, stvaranja kvalitetnijih životnih uslova i stimulisanja mladih da ostaju ovde.

  (RTS)

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=473802


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...