POTEKAO TOPLIČKI VISKI!

POTEKAO TOPLIČKI VISKI!

Da ništa nije nemoguće i da ne postoji piće koje ne može da se proizvede i kod nas dokazala je porodica Maletić iz prokupačkog sela Velika Plana, koja je proizvela toplički viski. Po ukusu i boji, kako kažu oni koji su ga probali, identičan je pravom. Ta vest se brzo raširila po ovoj sredini, te Maletići bukvalno svakodnevno imaju goste.

-Kada su mogli Englezi i Amerikanci od žitarica da ga naprave, možemo i mi, od lozove rakije. Kako proizvodimo veću količinu rakija i vina, jer imamo vinograd na 1, 5 hektara, otac i ja odlučili smo da probamo. Mislili smo da će da bude potrebno mnogo vremena da dođemo do tog ukusa, ali za godinu dana smo uspeli i proizveli 50 litara topličkog viskija- kazao nam je Nemanja Maletić (27) iz Prokuplja koji je treća generacija u ovoj porodici proizvođača vina i rakija.

Kako je dodao, ne koriste destilate alkohola, već lozovu rakiju, a u dobijanju proizvoda konsultovali su mnoge vrsne poznavaoce ovog pića.

-Od kako smao ga proizveli, gosti nam ne izlaze iz kuće. Svi žele da probaju, pitaju da li se prodaje, ali mi stvarno nismo imali nameru da od toga pravimo posao. Želeli smo za naš merak da ga napravimo- šali se naš sagovornik.

Početna ideja je bila da toplički viski podseća wiskey four roses i kako kaže naš sagovornik skoro da je isti.

-Nedostaje neka sitnica u ukusu i to ćemo ispraviti naredne godine- siguran je on i čini se već zna šta je nedostatak.

Sam proces nam nije otkrio, kaže to je tajna.

-Ne pijem često, ali bih ovo mogao. Nikad ništa bolje nisam probao- prokomentarisao je Nikola Ilić koji je poslednjih dana stalni gost u domu Maletića.

I drugi potpuno nezavisni ljudi, kojima smo dali da ga probaju slažu se sa tim da je ovo viski. Ipak, većina Topličana smatra da mu nedostaje malo žestine.

-Mi smo navikli na jača pića, ali uz prvu jutarnjnju kafu, ovo je savršeno- kazao nam je građanin Prokuplja koji se dobro razume u alkoholna pića.

I tako su Maletići pokazali i dokazali da ništa nije nemoguće i ako želiš možeš i viski da napraviš!

B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...