pozorista-su-nam-puna,-a-do-vase-ulaznice-u-magican-svet-mozete-da-dodjete-i-ovako

25.04.2019. 14:12

Do sada su mnogi pisci, reditelji i pozorišni kritičari pokušavali da definišu magiju pozorišta i ono što ljude koji jednom zakorače u pozorište navodi da mu se stalno vraćaju. Da li je to neponovljivost trenutka, to magično pobeđivanje spontanosti nad uigranošću, koje svakom izvođenju daje drugačiju notu? Ili možda nova realnost čija pravila sasvim prirodno prihvatamo tokom gledanja predstave, pa tako lako poverujemo u to da je, na primer, plava tkanina koja se proteže dužinom scene zapravo duga, krivudava reka? Na pitanje odakle potiče magija pozorišta nikada nećemo imati tačan i precizan odgovor, ali on nam nije ni potreban da magiju uvek iznova doživimo.

Zvezdara teatar Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Zvezdara teatar je živ i stalno se menja. Tako smo kroz istoriju imali brojne dramske pravce-Brehtovo epsko pozorište, Pirandelov teatralizam, poetsku drama Eliota i Lorke, filozofki teatar Sartra i Kamija, avangardu Beketa i Joneska, Šekspirov čitav novi teatrarski svet…Sve ove pravce dramskog stvaralaštva, koji imaju posebno bogatsvo izražavanja i doživljaja pozorišta, spaja jedinstvena ideja-pozorište kao mesto na kome se promišlja i potkazuje stvarnost, pozorište kao prostor u kome se komunicira sa realnošću.

Zvezdara teatarFoto: Promo

U Zvezdara teatru prepoznajemo likove koje smo i sami nekada sreli ili ćemo ih upoznati, živimo situacije koje su nam se baš nedavno dogodile ili će nam se desiti. Poigravanje sa svesvnim i podsvesnim, poznatim i nepoznatim, budi u nama posebno uzbuđenje. Jednom kada kročite u pozorište, sećanje na njegove glumce i predstave, koje je utkano u svaki kutak teatra, odjednom pripada i vama. Ta spoznaja koju vam pozorište pruža, ukoliko uspete da je prepoznate, zauvek će vas pridobiti. Zato nije istina kada kažu da se danas ne ide u pozorište. Pozorišne sale su pune, ali njih ispunjava verna publika, ona koja je spoznala njegovu suštinu. Gorak ukus koji imamo kada danas govorimo o pozorišnoj sceni nije zbog toga što ona nije važna, već zbog toga što lepotu pozorišta mnogi još uvek nisu otkrili.

Do ulaznice koja je sve što vam je potrebno da postanete deo pozorišne čarolije danas možete lako doći. Tehnologija nam je omogućila da izbegnemo duge redove, i da sve što želimo nabavimo i putem online prodaje. Teatar je na samo nekoliko koraka od vas, a kada jednom zakoračite u pozorište ono će vrlo brzo postati vaša dobra navika.