predsednik-skupstine-u-zitoradji-obavljao-funkciju-i-pored-sudske-zabrane

Iako je na poslednjoj Sednici SO Žitorađa zvanično podneo usmenu „ostavku iz ličnih razloga“ na mesto predsednika skupštine, sada već bivši prvi čovek lokalnog parlamenta Miroljub Zdravković (SPS) je prema podacima iz prokupačkog Osnovnog suda, od sredine oktobra 2018. godine funkciju obavljao nezakonito jer mu je u međuvremeno pravosnažnom sudskom presudom, između ostalog naložena i mera zabrane obavljanja javne funkcije, koju je on ignorisao. Osnovno javno tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Zdravkovića koji se i pored više pokušaja juče i danas nije javljao na fiksni i mobilni telefon.

Sednica SO Žitorađa, arhiva ljm

Zdravković je navodno bio odsutan, a ženska osoba koja se javila na fiksni telefon, rekla je da on nije kod kuće i da njegov mobilni ne zna.

Na poznati mobilni telefon do koga je novinar portala Toplica027 došao, Zdravković nije odgovarao, baš kao i predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević, tako da nismo uspeli da dobijemo izjavu čelnih ljudi ove opštine i komentar na činjenicu ko je zatajio i kako je u dužem vremenskom periodu Zdravković ignorisao pravosnažnu sudsku odluku.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju, pre izvesnog vremena primljena je anonimna krivična prijava protiv tada predsednika SO Žitorađa.

Podneta je anonimna krivična prijava protiv M. Z. zbog toga što i dalje obavlja funkciju predsednika SO Žitorađa i ako mu je izvršnom sudskom presudom Osnovnog suda u Prokuplju izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti javne funkcije. Tužilaštvo je po ovoj krivičnoj prijavi podnelo zahtev policiji kako bi se izvršila provera navoda u prijavi. Izveštaj o izvršenoj proveri, policija još nije dostavila tužilaštvu – rekla je vf predsednika Osnovnog javnog tužilaštva Jelena Bošković.

U tužilaštvu nisu mogli da komentarišu dalji ishod ovog predmeta, ali saznajemo da ukoliko se ustanovi da je Zdravković obavljao funkciju predsednika u vreme zabrane, on je počinio novo krivično delo pa će verovatno biti pokrenut i novi krivični postupak protiv njega.

Inače, prema dobijenim informacijama iz prokupačkog Osnovnog suda, protiv Zdravkovića je početkom 2018. pokrenut krivični postupak, koji se završio pravosnažnom presudom gde je oglašen krivim 9. jula a izvršna i konačna presuda postaje 12. oktobra 2018. godine.

Saznajemo da je Zdravković osuđen za dva krivična dela uz jedinstvenu zatvorsku kaznu od 1,5 godina, uslovno na dve godine uz izrečenu meru zabrane obavljanja javne funkcije.

Međutim, on je do pre samo 20-ak dana ignorisao tu presudu i sve vreme  presedavao Skupštinom u Žitorađi.