U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  BLACE- U petak, 7. juna u Blacu se održava prva privredna manifestacija posvećena vinima i tradicionalnoj hrani iz Toplice, pod nazivom “TOP WINE FEST”. Festival počinje u 13:00 sati nizom susreta posvećenih proizovodnji vina između posetilaca i proizvođača vina i vinove loze, a nastavlja se sajamskom prezentacijom vina i hrane. Mesto održavanja festivala je Hotel “IN” Blace, ulica Kralja Petra Prvog 153.

  Događaj traje do 20:00 časova istog dana, a ulaz za posetioce kao i učešće za izlagače biće besplatno. Svoje učešće na Sajmu već su potvrdile dve najveće vinarije iz Toplice – „Toplički vinogradi“ i „Doja“, kao i nekoliko drugih iz Topličkog okruga, Negotina, Knjaževca, sa Fruške Gore…
  Inicijativu za osnivanje ovog vinskog festivala pokrenule su organizacije civilnog društva iz Toplice: Udruženje građana “Omladinski centar za ekonomski razvoj” iz Kuršumlije, udruženje “Intermedia” iz Blaca, Udruženje za poljoprivredu “Agroun” iz Blaca i vinarija “Doja” iz blačkog sela Donja Jošanica. Formalno partnerstvo nastalo je potpisivanjem Memoranduma o saradnji na osnivanju festivala u februaru 2019. godine, a podršku ovoj inicijativi je pružila Opština Blace i organizacija civilnog društva “Proaktiv” iz Niša.

  🔴Vinarija Doja
  Vinarija DOJA je porodična vinarija koja nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina koja je započeta još 1895. Smeštena je na blagim padinama u podnožiju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 470m, gde su razlike izmedju dnevnih i noćnih temperatura i do 15 stepeni u period sazrevanja. Koncept vinarije DOJA je jednostavan – nastavlja viševekovnu vinogradarsku tradiciju Topličkog rejona, obogacenu novim iskustvima uz potpunu posvećenost svakom čokotu u vinogradu. Svesni privilegija koje pruža mezoklimat u kome se nalaze vinogradi, proizvode grožđe vrhunskog kvaliteta i nastoje da autentičnost podneblja utkanu u grožđe, pretoče u vino. Vinarija poseduje 35ha vinograda u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: Chardonnay, Pinot Grigio i Tamjanika bela, i sorte za proizvodnju crvenih vina: Prokupac, Cabernet Sauvignon i Merlot. Najvece povrsine nalaze se pod autohtonom sortom Prokupac – simbolom toplickog i srpskog vinarstva. Na ovom spoju tradicionalnog i modernog posvećeno radi vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga dr Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu).

  🔴Vinarija Toplički vinogradi
  Na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, u dolini reke Toplice, smeštena je neverovatna celina zgrada usred beskrajnih polja vinograda: Vinarija “Toplički vinogradi”. Tu, mi proizvodimo vina od 2011. godine. Od samog početka su znali da je LOZA ključ dobrog vina. Tako su od 2007. godine počeli sa sađenjem vinove loze visokog kvaliteta, na starom, već postojećem vinogradarskom tlu, oživljavajući skoro izgubljenu tradiciju, zbog embarga izvoza u bivšoj Jugoslaviji.
  Od vitalnog značaja je da grožđe zadrži kvalitet na putu od loze do boce, dakle, pa je proizvodnja strukturisana u skladu sa tim: tok soka grožđa vođen je silom gravitacije. Oblast od 41 hektara, koja je trenutno u proizvodnji, jeste i biće posvećena Prokupcu, autohtonoj lozi južne Srbije. Cabernet, Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc se, takođe, proizvode. Ostalih 40 hektara Prokupca biće zasađeni u toku sledeće dve godine.
  Vina “Toplički Vinogradi” su direktno dostupna iz vinarije u Gojinovcu, širom sveta.

  🔴Vinarija Raj
  Vinarija RAJ dolazi iz istočne Srbije i Negotinske Krajine, prostora koji su već vekovima poznati kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina. Kraijna Vino bila je jedna od najvećih evropskih vinskih kompanija, a zemljište oko Negotina i Zaječara bilo je potpuno prekriveno vinogradima. Sve ovo govori o bogatom nasleđu kulture uzgoja grožđa i proizvodnje vina, koja je razvijana i gajena decenijama u ovom delu istočne Srbije.
  Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija RAJ u centar svoje proizvodne ponude stavlja upravo sorte koje tradicionalno dobro uspevaju u ovom kraju, pre svega Crna Tamjanika, Bela Tamjanika i Game.

  🔴 Podrum Džervin
  Podrum Džervin se nalazi u Knjaževcu. Knjaževačko vinogorje pripada Timočkom rejonu i nalazi se u slivu reke Timok i njenih pritoka.
  U njihovim vinogradima zastupljene su bele sorte Italijanski Rizling, Rajnski Rizling, Sovinjon Blan, a od crvenih sorti Frankovka, Kaberne Sovinjon, Merlo, Pino Noar i Muskat Hamburg.

  🔴 Vinska kuća Minića
  Vinska kuća Minića neguje dugogodišnju porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju. Vinarija i plantaže vinove loze Minića nalaze se u Župskom Aleksandrovcu na površini od 5,5 hektara.
  Proslavili su se u proizvodnji Tamnjanike, Tamjanike barik i kasne berbe Tamjanike, a svojim vrhunskim vinom Stota suza plene vinskim tržištem. Pored Tamjanike proizvode vina Prokupac i Pinot Noir.

  🔴 Podrum Braća Rajković
  Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža. Vinarija se nalazi u selu Gornje Zleginje kod Aleksandrovca i proizvode vina sa sopstvenih vinograda na površini od 12 hektara. Za vino koje nosi naziv 33 dobili su bronzu na takmičenju Decanter u Londonu. Ističu se u proizvodnji Prokupca, Tamjanike.

  🔴 Vinarija IN – Ilić Nijemčević
  Vina vinarije IN nastala su na obroncima Fruške Gore, u mestu Bikić Do, na imanju porodica Ilić i Nijemčević.
  Viševekovna tradicija podneblja u kojem se uzgaja vinova loza, vinograd zasađen u periodu oko 300 godine nove ere, od strane starih Rimljana i sam podrum u kojem se najfiniji grozdovi, sa umećem i ljubavlju, prerađuju u vina izuzetne čistoće doprinose pitkosti, laganosti i jedinstvenosti ovih vina.

  🔴 Porodična vinarija Aranđelović
  Podrum vina ARANĐELOVIĆ, nalazi se u Prokuplju, na jugu Srbije, u nadaleko i od davnina poznatom Topličkom vinogorju. Podrum je izgrađen na sunčanim obroncima Sokolice, tik uz stogodišnji vinograd porodice Aranđelović, koja se ovim zanatom i umetnošću bavi kroz svoju petu generaciju.

  🔴 Vinarija “Queen Maria”, Severna Makedonija
  Nakon saveta od kraljevskih eksperata 1927. godine da je od sve zemlje na Balkanu zemljište u blizini čuvene klisure „Demir Kapija“u Makedoniji najplodnije i idealno za uzgajanje grožđa i proizvodnju vina, Kralj Aleksandar Karađorđević odlučio je da svoj posed izgradi tamo. Kralj je nazvao posed „Kraljica Marija“ po svojoj supruzi.
  Skoro vek kasnije, vinarija i posed je u privatnom vlasništvu, renovirana i prilagođena savremenom dobu, a sve u cilju postizanja kvaliteta bez premca. Polazna ideja je bila da se kombinuje šarm prostora iz prethodnog veka sa najmodernijom jednostavnošću. Svaki element, svaka građevina, svaka kapljica vina proizvedena u kraljevskoj vinariji danas predstavlja istoriju, geografiju, klimu i suštinski, ličan ljudski dodir, savršen balans između snage i finesa, tradicije i modernosti.

  🔴 Poljoprivredno gazdinstvo Jotić
  U selu Stubal u opštini Blace nalazi se plantaža vinove loze gazdinstva Jotić, kojim rukovodi Vukojica Jotić, dipl. ing. poljoprivrede koji u svojim vinogradima uzgaja sorte Prokupac i Kaberne od kojih proizvodi vino Vuk koje tiho ali sigurno osvaja ukuse najvećih vinskih konzumenata.

  🔴 Poljoprivredno gazdinstvo Marković
  Poljoprivredno gazdinstvo Marković iz sela Degrmen, opština Kuršumlija izložiće vina od kupine sorte Tri krune koje proizvode sa svojih plantaža površine 1 hektar. Prvi put učestvuju na sajmovima kao izlagači.

  🔴 Jastrebačka priča
  Proizvodnja se nalazi u netaknutoj prirodi Malog Jastrepca, na porodičnom imanju gde poseduju velike zasade voća, od kojih prednjače plantaže višanja, zatim zasadi šljiva, jabuka, dunja, krušaka, kupina, malina.
  Na Top wine festu Jastrebačka priča izlagaće Vino od višnje i ostale svoje proizvode.

  🔴 Stolarska radionica “God”
  Stolarska radionica God se nalazi u mestu Obrovac u Bačkoj Palanci i bavi se izradom i prodajom vinske drvene galanterije vrhunskog kvaliteta i dizajna.

  🔴 TSN Vajat
  Specijalizovana proizvodnja i prodaja zdrave hrane. Veoma ukusni ajvari, džemovi i slatka koji svoju prodaju pronalaze širom Srbije i regiona, proizvodI su brenda Vajat. Proizvodnja se nalazi na teritoriji opštine Blace u mestu Djurevac.

  🔴 Natural food Blace
  Smešteni u Topličkoj kotlini na istočnim obroncima planine Kopaonik i jugozapadnim obroncima planine Jastrebac, Natural Food proizvodi svoje proizvode, na tradicionalan način od najkvalitetnijeg voća i povrća koja se uzgajaju i sakupljaju na plodnim njivama i šumama ovog regiona.
  Proizvodnjom po tradicionalnim receptima naših majki i baka, bez aditiva, konzervansa i veštačkih boja našim kupcima pružamo zdravu hranu i lepe ukuse proizvoda pripremljenih na tradicionalan način.

  🔴 Mlekara Lazar Blace
  Preduzeće Lazar počelo je sa radom davne 1994. godine kao trgovina robom široke potrošnje sa upošljena dva radnika. Godine 1998. dolazi do proširenja delatnosti na preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda. Razlog za to je bila zdrava ekološka sredina u kojoj živimo i mogućnost iskorišćenja resursa. Planirani kapacitet je bio 1000 litara dnevne prerade mleka. 1999. godine počela je sa radom mlekara Lazar. Primarni proizvod je bio i ostao Blački kačkavalj. Mlekara prerađuje oko 80.000 litara mleka dnevno. Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga, koji se nalaze u južnom, odnosno centralnom delu Republike. Ovo mleko se odlikuje visokim kvalitetom jer je proizvedeno na ekološkom području koje se oslanja na obronke planine Kopaonik i Jastrebac.

  🔴 Dana Likeri
  Šumsko voće i lekovito bilje od kojih se dobija ekstrakt za likere, prikuplja se na ekološkoj planini Radan, a sazreva pod sjajnim očima zvezda, boju duge dobija od zlatnog zagrljaja sunca, moć afrodizijaka od srebrnih kapi rose, a opojni ukus od mesečevog bljeska. Zvanično je registrovano preko 500 biljaka koje imaju lekovita svojstva i koje narod u ovim krajevima upotrebljava od davnina. Mnoge od ovih biljaka su endemske vrste. Dana uzgaja organsko voće za spravljenje likera u selu Mačkovac kraj Kuršumlije, gde sada živi, u kraju poznatom po voćarstvu.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466957