Prelo i poselo u Tovrljanu

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  BLACE- Nakon premijere, koja je nedavno održana u Domu kulture u Prokuplju, mladi glumci 4/2 razreda Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko”, odigrali su pozorišnu predstavu “Sećamo se prela i posela” u izdvojenom odeljenju Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad” iz Male Plane u Tovrljanu.


  Hladno vreme, nije sprečilo glumce da meštanima Tovrljana, Trnovog Laza, Arbanaške, Kruševice i drugih susednih sela pokažu kako se čuvaju narodni običaji, tradicija i kultura jednog naroda.
  Kroz kazivanje, pevanje, igranje i glumu, pokazali su sve ono što se nikada ne sme zaboraviti, a to je kultura, istorija i tradicija jednog naroda.


  Režiser predstave, učiteljica Slavica Čikarić, naglašava da je poruka ove predstave, da mladi ne smeju da zaborave svoje i poreklo svog naroda.
  -Ovom predstavom smo pokazali, da našu decu učimo pravim vrednostima i običajima iz ranijih vremena, izjavila je ona.
  Inače, ovo je četvrto gostovanje malih glumaca Ćićkove škole u jednom od najudanjenijih prokupačkih sela.
  Jednočasovni program, koji su priredili đaci ove Škole zajedno sa svojim vršnjacima iz Škole u Tovrljanu, dugo će se pamtiti.
  -Ova Škola je preporodila selo. Mali, ali hrabri, marljivi i vredni učenici, zajedno sa svojim učiteljem Markom Čikarićem, nama starijima vratili su radost i osmeh. Svaka im čast, izjavila je Aida Šmigić iz Tovrljana.
  Milorad Đalović je došao iz sela Dedince, opština Kuršumlija, kako bi prisustvovao pozorišnoj predstavi.
  -Smatram da će gostovanje i sam nastup dece biti tema o kojoj će se pričati, ne samo mesecima, nego i godinama. Organizovati pozorišnu predstavu u selu, koje je od Prokuplja udaljeno više od 30 kilometara, za svaku je pohvalu. Hvala svima koji su doprineli da i mi meštani, kao i naša deca, vide kako se i putem predstave čuva narodno blago, izjavio je Đalović.

  Pročitajte i…  Blačani uzeli bod prvaku Srbije

  -Ja sam rođena u Arbanaški. Ovakva predstava u našem selu i njegovoj okolini nije se igrala više od 25 godina. Gledajući ovu predstavu, vratila sam se u vreme kad sam bila mlada, i kad su se poštovali neki običaji. Mislila sam da su zaboravljeni. Svojim recitacijama, kazivanjima, pevanjem i igranjem narodnih kola, vidim da se ti običaji i dalje čuvaju, rekla je 78-godišnja Julijana Mijatović.
  Pored brojnih meštana, pozorišnoj predstavi prisustvovali su i pojedini predstavnici Grada Prokuplja, direktori ustanova, predstavnici Policijske uprave u Prokuplju.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472796


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...