preminuo-legendarni-modni-fotograf:-pre-40-godina-je-fotografisao-ovih-pet-„nepoznatih“-modela-i-vinuo-se-u-zvezde!

04.09.2019. 14:47

Lindberg je bio poznat po portretima muzičara, glumaca i modela, a njegova su dela deo stalnih zbirki mnogih muzeja širom sveta.

Legendarna naslovnica Pitera Lindberga Foto: screenshot

Piter Lindberg, nemački fotograf i filmski reditelj, preminuo je u utorak u 74. godini života. Vest je objavljena na njegovom zvaničnom Instagram profilu uz jednu od njegovih fotografija, a uzrok smrti još uvek nije poznat.

Piter LindbergFoto: Profimedia

– S velikom tugom objavljujemo da nas je juče napustio Piter Lindberg (74). Za njim tuguju supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, sinovi Bendžamin, Džeremi, Sajmon i Džozef i sedam unučadi. Iza sebe je ostavio veliku prazninu – stoji u saopštenju.

Lindberg je bio jedan od najuticajnijih savremenih fotografa, a posebno su poznati njegovi portreti slavnih muzičkih zvezda, modela i glumaca.

Proslavio se 1988. serijom fotografija tada još nepoznatih modela – Linde Evanđeliste, Sindi Kroford, Kristi Tarlington, Naomi Kembel i Tatjane Patik. Radio je i na snimanjima za naslovnice albuma i singlova, a režirao je video-spotove za Tinu Tarner i Bijonse.

Snimao je kampanje za poznate dizajnere poput Kevina Klajna, a poslednji projekat mu je bilo fotografisanje za septembarsko izdanje britanskog Voga koje je uredila Megan Markl.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.