prica-o-kontroverznom-milijarderu-i-jos-kontroverznijem-politicaru.-da-li-ce-vam-tramp-posle-ovoga-biti-mrskiji?

13.06.2019. 23:04

Donald Tramp napuniće sutra (13.juna) 73 godine. Ni kontroverznijeg milijardera ni kontroverznijeg političara koji je 2017. stao na čelo Amerike.

Moćan, ali omraženi Donald Tramp rođenjem je dobio jaku društvenu i finansijsku poziciju koju je učinio još snažijom. Otac petoro dece koji je sada u braku sa trećom suprugom Melanijom Tramp, uspeo je da dolaskom na mesto predsednika uđe u istoriju na više načina.

Da vidimo kakvu to biografiju ima prvi čovek Amerike u kojoj veliki broj građana i dalje negoduje što on upravlja državom.

Zatvori

Donald Tramp

Rodio se u Kvinsu u Njujorku u kojem su danas smešteni neki od centara njegove poslovne imperije. Rođen je kao najmlađe od petoro dece (brat Fred Mlađi preminuo je od posledica alkoholizma). Po ocu Nemac, po majci Škot. Bio je veoma energično dete.

Izgradio je brojne terene za golf

Trampov otac Fred Tramp bio je građevinski magnat. A stric Džon. G. Tramp profesor na Masačusetskom tehnološkom institutu kojem je FBi naložio da prouči spise Nikole Tesle, nakon smrti čuvenog naučnika u hotelu Njujorker.

Mlađani Tramp

Za Trampa se govori da je neobrazovan, a u njegovoj biografiji piše da je pohašao Njujoršku vojnu akademiju u Kornvolu, Fordam Univerzitet u Bronksu, Vorton poslovnu školu na Univerzitetu Pensilvanije kao i da je diplomirao ekonomiju. Hvali se Tramp često da je bio najbolji student. Međutim, često su zamera nepoznavanje gramatike maternjeg jezika, geografskih pojmova i političkih konstrukcija.

Njuh za biznis

Poslovnu karijeru započeo je u očevoj kompaniji koju je kasnije uspešno vodio, s ane tako retkim krizama koje je pobedio pozajmicama i kreditima. Sagradio je veliki broj hotela, poslovnih prostora, kockarnica i terena za golf. Vremenom je prihode kompanije doveo do 4, 5 milijarde dolara.

Sporni izbori za mis

Tramp koji je bio regrutovan tokom Vijetnamskog rata ali koji nije služio u američkoj vojsci, želeo je više od karijere poslovnog čoveka. Hteo je da bude poznat. Preuzeo je takmičenje za izbor Mis SAD i Mis Univerzuma. Saznalo se kasnije da je devojke koje su želele krunu ucenjivao seksom, a spisak njegovih seksističkih ispada izuzetno je dugačak. Ruku pod ruku sa tim išlo je i seksualno uznemiravanje žena koje je tretirao kao seksualni objekat.

Rijaliti

Pre 15-ak godina pokrenuo je rijaliti „Šegrt“ u kojem je birao poslovne saradnike. Pre dve godine dobio je priliku da političku scenu Amerike pretvorio u rijaliti. U tome je prilično uspešan pa na važne pozicije postavlja svoju decu, a na službena putovanja ide, kako rijaliti i nalaže, sa svim članovima porodicama.

Bruk Šilds ne voli Trampa

Javne ličnosti (većina njih) ne simpatiše Donalda iako nije tako oduvek bilo. Kako je postajao sve izloženiji sudu javnosti, a kritike protiv njega rasle, tako je i opadao broj njegovih poznatih pristalica. Bruk Šilds se nekada rado fotografisala sa njim, a onda je negativno pričala o njemu.

Meta parodija

Tramp je želeo više i od rijalitija pa se od 1988. uključio u politiku. Sa 70 godina postao je najstariji i najbogatiji predsednik Amerike u istoriji. Dodajemo, i najomraženiji.

Tramp i Melanija nekada

Povlači brojne kontroverzne poteze među kojima su i mere imigracione politike (razdvajanje roditelja i dece ilegalnih imigranata naišlo je na oštru osudu javnosti).

Ne haje za kritike

Tramp na kritike odgovora još žešćim potezima, i šalje jasnu poruku da nema cilj da se dopadne svima. Na stranu sviđanje, ali šta je sa realnom slikom njegove politike?

Trampova ćerka i sinovi

U toj politici važne poteze vuku i njegovi naslednici. Trampova deca, Ivanka, Tifani, Erik i Donald Mlađi bitne su figure u njegovoj polsovnoj imperiji, ali i u njegovoj političkoj administraciji.

Sa ćerkom Ivankom Tramp

Pričalo se čak da će njegova starija ćerka Ivanka preuzeti indirektno funkciju prve dame. To bi bilo više nego neprimereno pa je ipak, taj posao pripao Melaniji Tramp.

Trampovi=politika Amerike

Od preuzimanja funkcije predsednika Amerike počelo je „kopanje“ po njegovoj porodičnoj prošlosti. Za mnoge je bio sporan njegov previše blizak odnos sa Ivankom Tramp.

Sa Melanijom i sinom

Od komentara nije pobegao ni Baron Tramp kojeg je Donald dobio sa Melanijom. Govori se za njega da se ponaša neprimereno na javnim događajima. Mnogi dečaka brane od kritike i ističu da je on samo tinejdžer.

Sa prvom suprugom

Svaki aspekt Trampoovg života je prilično buran. A kakav je on zaista, najbolje znaju žene sa kojima je bio u braku. Sa drugom suprugom Marlom Mejpls dobio je ćerku Tifani koja je pre nekoliko meseci bila u Beogradu.

Ivana Tramp

Prva supruga bila mu je Ivana Tramp, jedna od najpoznatijih „prvih žena“, koja povremeno „pecne“ Melaniju rečima da joj Tramp duguje mesto ambasadora SAD u njenoj rodnoj Češkoj.

Donald sa roditeljima

Trampovi naslednici sada brojnim aferama potvrđuju pretpostavke da će ići stopama kontroverznog oca o kojem istinu dopunuju sve šokantniji detalji njegove prošlosti. Šta će svetu novo pripremiti bogati američki sin? Šta će novo poželeti kada mu se želja da bude predsednik ostvarila?