prica-o-psu-koji-je-pokazao-svetu-kako-biti-covek

22.07.2019. 13:27

U filmu „Umetnost vožnje po kiši“, koji premijerno stiže u domaće bioskope 29. avgusta, u glavnoj ulozi našao se pas koji tumači lik Enca. Reč je o zlatnom retriveru kome je, specijalno za ovu priliku, glas pozajmio Kevin Kostner. 

umetnost voznje Foto: Promo

„Umetnost vožnje po kiši“ je priča zasnovana na istoimenom bestseleru Garta Stajna koja prati život strastvenog vozača Formule 1 u usponu Denija (Majlo Ventimilja), ljubavi njegovog života –Iv (Amanda Sajfred), njihovu ćerku Zoi (Rajan Kira Armstrong) i Denijevog najboljeg prijatelja, psa Enca. Ono sto izdvaja ovaj film od ostalih je upravo to što priču pripoveda duhovit i filozofski nastrojen pas koji će nam na smešan i spiritualan način otkriti svakodnevne radosti, male mudrosti, stubove života, ali i način na koji treba da prihvatimo i prevazićemo strahove i prepreke. 

Gart Stajn, koji je i napravio ovu priču, kaže da Enco predstavlja svakog psa. Knjiga je izdata na 38 jezika, a svaka zemlja imala je drugačijeg psa na korici, jer svaka kultura ima svog Enca. Prema rečima režisera, film prikazuje upravo ta bića koja žive u našim domovima, poznaju nas u svim situacijama i pružaju nam bezuslovnu ljubav. Upravo ta bića nas vole više nego što mi volimo sebe.

Reč „trka“ u ovom filmu predstavlja metaforu, a Deni i Enco prilagodiće pouke sa staze i primeniti ih na svakodnevni život. Rođenje deteta, problemi sa porodicom, venčanje i ostale životne situacije prikazane sa tačke gledišta jednog psa učiniće svaki trenutak potpuno drugačijim i originalnim. 

Film „Umetnost vožnje po kiši“ naći će se na repertoarima svih bioskopa u Srbiji.