princa-vilijama-su-pitali-–-sta-bi-uradilo-kad-bi-saznao-da-su-mu-deca-gej?-odgovor-je-sve-iznenadio

27.06.2019. 11:56

Prvi put u istoriji britanske kraljevske porodice jedan istaknuti član, budući kralj, otvoreno je podržao LGBTQ zajednicu. U humanitarnoj akciji organizacije “The Albert Kennedy Trust”, koja se bavi mladim LGBTQ beskućnicima, princ Vilijam progovorio je o temi o kojoj plemići uglavnom ćute.

Princ Vilijam Foto: Profimedia

Princ Vilijam je odgovara na pitanja prisutnih i kad su ga pitali šta bi rekao ili uradio kad bi saznao da je neko od njegove dece gej, 37-godišnji princ imao je spreman odgovor.

“O tome sam počeo da razmišljam tek kad sam dobio decu. Nervozan sam zbog toga, ali ne zato što se pitam da li će da budu gej, više se bojim pritisaka s kojima će se sigurno suočiti”, rekao je princ Vilijam i dodao da bi njegova deca Džordž, Šarlota i Luis imali njegovu punu podršku.

Princ VilijamFoto: Profimedia

“Voleo bih da živimo u svetu u kom je to svima normalno. Potpuno podržavam odluke koje će deca da donesu, ali me iz roditeljske pozicije brinu barijere, reči mržnje i diskriminacija koja može da dođe sa tom odlukom”, izjavio je princ Vilijam i oduševio tinejdžere koji su ga slušali.

LGBTQ zajednice i stručnjaci mahom su pozdravili ovaj prinčev odgovor, ali ističu da su “homoseksualne radnje” i dalje prekršaj u čak 35 od 53 zemlje Komonvelta, kojima formalno upravlja britanska kraljica Elizabeta II, a potpuno su legalne u tek 18 zemalja.

Inače, kraljičin rođak, lord Ivar Mauntbaten, prošle godine se venčao s dugogodišnjim partnerom Džejmsom Kojlem i tako organizovao prvo istopolno kraljevsko venčanje.