profesorka-anatomije-objasnjava-kako-se-zaista-razvija-beba-u-maminom-stomaku

Profesorka anatomije objašnjava da sa biološke strane gledano razvoj ljudskog bića počinje odmah, oplodnjom, kada žena i muškarac ujedine po 23 svoja hromozoma, sjedinjavanjem jajne ćelije i spermatozoida u jednom od jajovoda.

– Embrion koji je nastao spajanjem naziva se zigot i on putem jajovoda odlazi u matericu, odakle će nastaviti svoj razvoj. Tih 46 hromozoma zigota predstavljaju jedinstveni primerak kompletnog genetskog koda potencijalnog bića – DNK, koji sadrži instrukcije za razvoj čitavog tela. U prvih 24 do 30 sati nakon oplodnje zigot će završiti prvu deobu ćelija, a u roku do pet dana u takozvanoj grudvici ćelija stvoriće se šupljina i embrion (blastocit) iz čega će se kasnije razvijati glava i telo. Već šestog dana rani embrion kreće niz jajovod u sluznicu materice, i to je takozvani period implantacije koji se završava nekih 12 dana od oplodnje – objašnjava Velkov.

VEZA S MAJKOM

Ćelije embriona koji raste počinju proizvodnju hormona HCG (humani horionski gonadotropin) koji diktira majčinim hormonima da prekinu menstrualni ciklus, kako bi trudnoća mogla da se nastavi. Kada ženi izostane ciklus, prvo što učini je provera da li u svom organizmu ima pomenutog hormona.

Šta se posle dve nedelje dešava sa vašom potencijalnom bebom, odnosno u tom trenutku zigotom, objašnjava Aleksandra Radovanović, profesorka anatomije, koja dodaje da se nakon implantacije iz blastocita razvija placenta, koja će biti veza između majčinog i embrionovog krvotoka.

– Nakon otprilike dve i po nedelje, stvorena su tri specijalna tkiva – ektoderm, endoderm i mezoderm. Iz ektoderma će se razvijati mozak, kičmena moždina, nervi, koža, nokti i kosa. Endoderm stvara osnove disajnog sistema kao i digestivnog trakta, izgrađuje delove jetre i pankreasa, a mezoderm će formirati srce, bubrege, kosti, mišiće, krvne ćelije… U periodu između treće i četvrte nedelje srce embriona počinje jasno da pokazuje svoj rad. Srce raste brzo, počinje da pravi brazde, a zasebne komore počinju da se razvijaju, krvotok je prvi telesni sistem koji počinje da funkcioniše i otkucaji srca se u tom periodu jasno mogu čuti – objašnjava Radovanović.

Dakle, za razvoj vašeg deteta važan je svaki minut, od prvog trenutka kada je došlo do stvaranja zigota, pa sve do devetog meseca, kada je beba spremna da izađe iz utrobe.

Kad se beba pravilno razvija, sreći nema krajaFoto: Profimedia

REAKCIJA TELA

Iako u prva tri meseca vaše telo neće značajno menjati oblik, trebalo bi da znate da ste od tog trenutka odgovorni za ono što se odvija u vašem organizmu. U prvom mesecu izostaće vam mesečni ciklus, na grudima će biti vidljive promene, veličine, pigmentacije. Osećaj malaksalosti, pospanosti, mučnina i nervoza, sve je to prirodno i očekivano jer hormoni rade. Sve što vi unosite u organizam, ili ste pod stresom, sve skupa utiče na razvoj vašeg ploda. Iako je vaša beba u prvom mesecu od jednog milimetra porasla na centimetar i po, ona se svim silama bori za opstanak, zato budite svesne i ne otežavajte joj posao nezdravom ishranom, fizičkim opterećenjem, alkoholom, cigaretama i prevelikim dozama kafe.

Pred kraj prvog meseca mogu se čuti otkucaji srca, a iako se vaše telo nije promenilo, beba se razvija velikom brzinom. U tom trenutku prirodno je da zbog učestalog povraćanja i mučnine izgubite koji kilogram, ali to ne treba da vas brine, jer znajte da je priroda sve udesila a da je vaša jedina obaveza da vodite zdrav život i budete zdrave. Krajem drugog meseca bebino srce će biti razvijeno, a osim toga počinje razvoj kolena, prstića na nogama i rukama, glava je dominantna, a lice se polako nazire.