prokupcanin-osudjen-za-tucu-u-kojoj-nije-ucestvovao?

Zbog navodnog prebijanja Nišlije, Prekršajni sud u Nišu je nepravosnažno osudio 37-godišnjeg Prokupčanina koji tvrdi ne samo da nije učestvovao u tuči, već da nikada nije bio u objektu gde se sve dogodilo. I pretučeni Nišlija potvrđuje da, osim istog imena i prezimena, to uopšte nije ta osoba, a iz policije kažu da će ispitati činjenice i najavljuju postupak protiv odgovornih, u slučaju da je došlo do greške. Presuda sa njegovom adresom, matičnim brojem i kaznom od 30.000 dinara, uz obavezu plaćanja i svih sudskih troškova iznenadili su Prokupčanina A. A, ali i – oštećenog.

Osuđen, ni kriv ni dužan, foto ljm

Da nije učestvovao u tuči i da to nije osoba koja ga je sredinom jula 2018. godine pretukla, potvrđuje Južnim vestima i Nišlija D. I. koji je, nakon što je video fotografiju osuđenog, rekao da to uopšte nije ta osoba.

Ne, ovo nije taj. Mene jeste te noći fizički napao čovek koji je meni poznat i čije ime i prezime je kao i njegovo, ali je to sasvim druga osoba. Ja ne znam ko je ovog čoveka i zašto osudio, ali ja sa tim nemam nikakve veze, niti ga poznajem – kaže nam pretučeni Nišlija.

Osuđen zbog istog imena i prezimena kao i osumnjičeni?


Po svemu sudeći, nedužni Prokupčanin je, ni kriv, ni dužan, a našao se na optuženičkoj klupi samo zato što je imao isto ime i prezime kao i čovek koji se sumnjiči da je izazvao incident.

Ređenje suda, foto ljm

Prokupčanin, ni kriv, ni dužan, čeka epilog žalbe njegovog advokata

Izjavu o mom navodnom učešću u incidentu dao sam u prokupačkom sudu, a na osnovu zamolnice niškog suda da se saslušam. Bio sam začuđen kada su mi rekli šta mi se stavlja na teret, odbio sam sve navode, rekao da i ne znam gde se nalazi objekat u kome se dogodila tuča, da ne poznajem D. I. i da toga dana nisam ni bio u Nišu. To je potvrdila i moja majka – kaže Prokupčanin.

Ističe da nakon te izjave on više nije pozivan u sud, pa je pomislio da je sve završeno. Međutim, pre desetak dana njemu je stiglo rešenje u kome se on nepravosnažnom presudom oglašava krivim i osuđuje novčano sa 30.000 dinara, uz obavezu plaćanja sudskih troškova.

Tada sam pozvao advokata i predočio mu čitav slučaj, uložili smo žalbu i sada čekamo odgovor. Nikada ni jedan prekršaj nisam napravio, oženjen sam, imam četvoro maloletne dece i ovo je veliki stres za mene i moju porodicu. Otkud je mene neko povezao i kako sam osuđen na pravdi boga, to mora neko drugi da objasni, ali i, nadam se, ispravi nepravdu – ističe on.

Policija: Ispitujemo činjenice


Iz niške policije kažu za Južne vesti da će oni proveriti čitav slučaj, odnosno da li je bilo propusta u radu policijskog službenika.

Ispitaćemo sve navode i, ukoliko se utvrdi da je bilo popusta od strane policijskog službenika, on će biti sankcionisan i protiv njega će biti preduzete sve mere predviđene zakonom o policiji – kažu u policiji.

Inače, kako stoji u presudi, kao olakšavajuća okolnost Prokupčaninu je njegovo porodično i materijalno stanje i činjenica da nisu nastupile teže posledice, dok se, kao otežavajuća okolnost, cenio način izvršenja prekršaja. Njegovu i izjavu njegove majke, sud nije cenio jer su, navodi se, sumnjali u pristrasnost.