U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  PROKUPLJE-  Organizacioni odbor privredno-turističke manifestacije „Dani višnje i 14. Toplički sabor višnjara“ doneo je odluku da se ova tradicionalna manifestacija ove godine ne održi zbog solidarnosti sa proizvođačima ovog voća, koji su se zbog niske otkupne cene i problema u otkupu našli u teškom položaju.

   

  -Niko nije očekivao da će biti ovakvih poteškoća. Rod i kvalitet višnje najbolji su u poslednjih nekoliko godina. Proizvođači su zbog toga očekivali dobru otkupnu cenu i dobar plasman, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Miroljub Paunović.

  On je izjavio da se višnja na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i da veliki broj domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

  Otkupna cena ove godine, za prvu klasu, kreće se od 40 do 50 dinara, a za drugu-30 dinara po kilogramu, dok berači naplaćuju 18 do 20 dinara po kilogramu.

  Na sednici se čulo i to da se nekada sa teritorije Prokuplja godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona ovog voća.

  Govoreći o trenutnoj situaciji na terenu, Paunović je naglasio da je višnja do sada ubrana sa malih površina.

  -Ovogodišnja kampanja berbe višnje na području sela koja gravitiraju oko Džigolja i područja od Male do Velike Plane nije ni počela, rekli su predstavnici Organizacionog odbora iz Velike Plane.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468888