U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA-  Iako je 21. vek, vek napredne tehnologije, treba poštovati pravila prilikom poseta manastirima, a to je pristojno odevanje, pogotovu za vreme letnjih meseci. Protosinđel Grigorije namesnik manastira Svetog Nikole u Kuršumliji, ističe da je to ogledalo ličnog morala i globalni pokazatelj stanja društva. Pristojnim odevanjem u hramu  pružamo mnogostruko svedočanstvo, da verujemo u Boga istinski, a ne samo deklarativno, na rečima, i da zaista poštujemo njegove zapovesti.

  Otac Grigorije naglašava da je Crkva institucija. U mnogim državama i u našoj  postoji zakon koji reguliše pristojno odevanje na javnim mestima i u državnim institucijama. On obavezuje ljude da se ne može ući u zgradu opštine po krštenicu u šortsu, bretelicama, i bosi u papučama! Drugo je pitanje koliko se revnosno zakon poštuje, ali on postoji.

  -U svim zemljama koje imaju zdravo samopoštovanje, ne aroganciju i gordost, hramovi i manastiri su neprikosnovene vrednosti. Niko u hramovima nije policajac koji kažnjava prestupe. Naše je da pružimo informaciju, a ona počinje sa znacima upozorenja još na ulazu u manastirsku portu.  Tu stoje znaci šta nije dozvoljeno: Pušenje, negde i fotografisanje, korišćenje mobilnih telefona, i  nepristojno odevanje. Ne ignorišite te znake. Oni su putokazi i možemo ih uporediti sa znacima na putu. Možemo se praviti da nismo videli ‘crnu tačku’ ili  ‘opštu opasnost’ na putu i nastaviti.., kazao je otac Grigorije.

  Protosinđel Grigorije, dalje kaže: “U portu, ne samo u hram, ulazimo pravilno odeveni. Žene pokrivaju glavu skromnim pokrivalima, po mogućstvu bez šljokica.  Sv. Apostol Pavle veli u Prvoj poslanici Korinćanima (11:13)  ‘Sami sebi sudite: je li lepo da se žena gologlava Bogu moli? Žene ne bi trebalo da su u pantalonama. Pantalone su muški deo odeće. To što smo odavno već navikli da gledamo žene u pantalonama, ne znači da ih je Bog prihvatio. Tolerisao je on i mnogo teže prestupe i davao im vremena da pokažu svoj loš uticaj. Uostalom bez Boga i Njegovih zakona kao stožera, sve će biti apsolutno prihvatljivo i “normalno”!  U Petoj knjizi Mojsijevoj 22:5,  Gospod  kaže: ‘Žena da ne nosi muškoga odela niti čovek da se oblači u ženske haljine”.

  -Ruke i noge treba da budu pristojno pokriveni, i kod muškaraca i kod žena, kako bar u Crkvi za vreme molitve, ne bi bilo prilike da nas uporno privlači nečija spoljna lepota, više nego Bog. Ako već poklanjamo Gospodu samo sat i po nedeljno, na Svetoj  Liturgiji,  pa neka ne bude polovičnog srca i uma. Danas nas uostalom preogoljena spoljašnja ljudska lepota sasvim dovoljno bombarduje sa svih strana,  zar ćemo je onda prihvatiti i u Crkvi, samo zato što je postala „normalna” na ulici u kafićima, barovima, kancelarijama, medijima, pojasnio je otac Grigorije.

  I na kraju otac Grigorije je zaključio: “Mi smo Pravoslavni, naša vera je bila i mora ostati ortodoksna. Nikakve novine, “korekcije” nam ne trebaju. Ortodoksno čuvajmo ono što su nam preci predali i ne dodajući mu ništa svoje, predajemo ga budućim generacijama. Kao najvredniji zlatni prsten koji smo dobili od dede ili pradede, koji smo za života nosili, i na koncu ga predajemo svojoj deci, da ga i oni sutra predaju svojoj deci. Zato smo ortodoksni  i čuvamo taj paket-aranžman našeg Pravoslavlja jer tako on ustvari čuva nas. Odevanje je bitna stavka u našem crkvenom životu. Ispoštujmo pravila koja su definisana i trebalo bi da nas obavezuju u svim svetinjama, bez obzira da li su istaknuti znaci ili ne. Ako ne zbog vere u Boga, onda makar pokažimo osnovni nivo građanske kulture, kazao je otac Grigorije.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469139