Radi se asfaltni put koji spaja dve plaže, dva sela, dve opštine i dva okruga

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE/BOJNIK- Počela je izgradnja puta koji prateći obalu jezera spaja dve plaže, dva sela, dve opštine i dva okruga. Brestovačko jezero se nalazi u atarima sela Gornji Brestovac, opština Bojnik, u Jablaničkom okrugu i sela Bublica,opština Prokuplje, Toplički okrug. Ovaj put je ostvarenje želja, ne samo meštana ova dva sela, već i svih onih koji ovo jezero vole i posećuju.

  Brestovačko-Bubličko jezero je jedno od najlepših mesta za izlete i kampovanje u širokom krugu. Na njegovim obalama možete sresti izletnike iz Bojnika, Prokuplja, Lebana i Leskovca ali i Niša. Mnogo je onih koji dođu u svoje selo, svoj zavičaj, provedu deo godišnjeg odmora, da bi uživali na jezeru. O asfaltnom putu oko jezera se govori već godinama. Lokalne samouprave dveju Opština, Prokuplja i Bojnika, po željama meštana, na inicijativu i uz veliko angažovanje Predsednika Mesne zajednice Bublica, Momira Savića, našle su način, u saradnji sa Preduzećem “SrbijaŠume”, da se izgradi put od Bubličke plaže do brane u Brestovcu. Turistički uposlenici očekuju veću posećenost i vide šansu za seoski turizam u selima Bublica, Brestovac i Magaš, koja su na njegovim obalama. Ova oaza mira i lepote prirode postaje dostupnija nego do sada. Sve češće, na lokalnim putevima, podno Radan planine, srećemo organizovane grupice biciklista, ljubitelja vožnje kroz prirodu. Sigurni smo da će mnogima ovaj put i jezero postati omiljena destinacija.

  Pročitajte i…  Blačani uzeli bod prvaku Srbije

  Jezero pripada parku prirode Radan. Njegovom obalom ide granica druge i treće zone zaštite i upravo tu gradi se put. Put je dužine oko 2 kilometra i širine 5 metara i kako su nam rekli prati obalu jezera. Mi nismo odoleli izazovu i terenskim vozilom smo krenuli tek probijenim delom puta do trenutnog gradilišta i snimili ove vešte radnike i moćnu mašinu na delu. Sledi faza izrade kanala i propusta, nasipanje, valjanje… Ovako nastaje put.

  Jedna okuka, uz samu obalu, pružila nam je zadovoljstvo da uživamo u pogledu na jezero, sve do brane i Radan planine. Biće tu vidikovac.

  U razgovoru sa Predsednikom Mesne Zajednice Bublica, Momirom Savićem saznali smo da su “SrbijaŠume” investitor na ovom projektu, a izvođač radova “Savić MP Company”, iz Doljevca. Dužina puta, kroz Bublički atar, je 1700 metara, a u Brestovačkom delu treba uraditi oko 300 metara. Kako reče Momir Savić, u kontaktu je sa lokalnim samoupravama i predsednicima obeju opština i potrebno je da Opština Bojnik uradi projektnu dokumentaciju za svoj deo puta. Sredstva su već obezbeđena, samo da se uradi projektna dokumentacija, zato gospodin Savić očekuje da će put do kraja godine biti završen. Više neće morati da se kruži desetak kilometara da bi se stiglo iz Bublice u Brestovac i dalje u Bojnik. Do sada je ova dva sela spajao samo atarski put, koji voda svake godine uništi. Meštani se nadaju da će, zahvaljujući novom putu, stići turisti ali da će i otkupljivači poljoprivrednih proizvoda lakše stizati do njih.

  Pročitajte i…  Prelo i poselo u Tovrljanu

  Zbog udaljenosti Prokuplja meštani Bublice i obližnjeg Žitnog Potoka su okrenuti Bojniku. Deca iz Žitnog potoka idu u srednju školu u Bojniku, u Bojnik se dolazi na pijacu da se kupi ili proda, tu se snabdeva. Sada će sve to biti jednostavnije, lakše i lepše.

  (Izvor Radan Pusta Reka portal)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472816


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...