Radovan Radovanović iz Sagonjevo prošao stopama ratnika Gvozdenog puka

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Iz Mačve sa Drine stiglo je pismo u našu opštinu. Iz MZ Badovinci, SO Bogatić, pozivaju na obeležavanje prve godišnjice, posle 105 godina, od junačke borbe topličkog Gvozdenog puka sa Švabama. U organizaciji opštinske uprave i Udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta bio sam prisutan na Drini u Badovincima.  Na tom mestu 08. septembra 1914. godine odigrala se velika borba srpske vojske sa Švabama. Okupatorska vojska u sastavu puka „Ban Jelačić“ preko reke Drine ušla je u Srbiju i doživela veliki poraz od strane Topličkog Gvozdenog puka. Gvozdeni puk je imao 33 pogunula i 160 ranjenih boraca, a švapski puk „Ban Jelačić“ je imao 14oo poginulih i zarobljenih,  3 oficira i 173 vojnika.

  Kada je objavljena mobilizacija srpske vojske 25. jula 2014. godine u Drugom pozivu topličkog Gvozdenog puka našao se i Milisav (Simiona) Đorđević iz Sagonjeva među 464 podoficira, 67 oficira i 3 825 redova.Posle prve uspešne borbe protiv Švaba, Milisav je posle mesec dana poginuo  sa 45 godina života u mestu Jelove Breze, sada opština Osečina. Njegovi saborci ga sahraniše tu na bojištu ispod jedne leske, a na kamenu urezaše samo krst. Kasnije njegovi sinovi Veljko i Vlajko podigoše mu spomenik na groblju u Sagonjevu.Pored Milisava u drugom pozivu za mobilizaciju u Gvozdenom puku iz Sagonjeva bili su:

  Pročitajte i…  Dva lica RK Kuršumlija

  -Stevanović  Laze Milija    (1888-1917.) poginuo na frontu,

  -Mijajlović Ranđela Svetislav(1888-1917.)poginuo na frontu,

  -Mijajlović Ranđela Vladisav (1891-1917.) poginuo na frontu,

  -Marković Milovana Stanisav (1888-1917.) poginuo na frontu,

  -Đorđević Simiona Mijajlo-Čila (1866-1931.) vratio se kući,

  -Đorđević Milića Radomir-Rala (1890-1945.) vratio se kući,

  -Đorđević Milića Živojin-Dida ( 1888-1962.) vratio se kući,

  -Vuletić Miladina Radonja (1859-1961.) vratio se kući .

  Preživeli ratnici kada su se vratili kući, primali su od države „validu“ do kraja života i „Solunsku spomenicu“. Prethodnih godina, 2014. i 2016. godine povodom stogodišnjice Velikog rata i prelaska naše vojske preko Albanije na ostrvu Krfu bile su državne svečanosti srpske i grčke vlade. Sa grupama poštovalaca naših predaka-ratnika bio sam tamo. Na Krfu u Guviji gde se iskrcala naša vojska, na ostrvu Vido gde je „Plava grobnica“ za više od 6 ooo naših stradalnika, na groblju Zejtinlih u Solunu i na Polikastronu. Kada je probijen Solunski front 15.09.1918. godine, pobednici na tom frontu: Srbi, Grci, Francuzi,Englezi i Italijani u mestu Polikastrin ( na ulazu u Grčku, pre Soluna) podigli su spomen obeležje u slavu i čast pobede nad neprijateljima Bugarima i Nemcima. Od tada je prošlo više od 100 godina kada su ponosni potomci iz Igrišta podigli prvi spomenik junacima Gvozdenog puka „Knjaz Mihajlo“.I 105 godina posle primirja u Velikom ratu nije kasno da se sadašnjim generacijama pokaže da smo imali hrabre pretke-junake koji su živote dali na Drini za ovu zemlju Srbiju. Ponosan sam što sam imao pretke, Milisava Đorđevića i Miliju Stevanovića koji su se borili u Velikom ratu za svoju otadžbinu, a ja sam samo prošao njihovim ratničkim stopama.

  Pročitajte i…  Prekosutra “Jesenji karneval 2019.”

   (Radovan Radovanović iz Sagonjeva)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472867


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...