rafajlo-vise-od-pola-veka-nigde-ne-izlazi-bez-kravate

Razvrstane u svim bojama i dezenima, ljubomorno sakupljane i čuvane godinama, kravate pravnika i istoričara u penziji, Rafajla Joksimovića, neizostavni su detalj njegovog stila i oblačenja poslednjih 50 i više godina.

Rafajlo sa kravatama, foto ljm

Ovaj po svemu neobični kolekcionar kravata, kojih trenutno ima oko 200, od studentskih dana je počeo da ih nosi, odnosno od dana kada je sa 20-ak godina postao član Univerzitetskog komiteta Saveza komunista, jer je još tada smatrao da treba biti pristojno odeven, a kravata je, po njemu, neizostavni modni detalj.


Prvu kravatu stavio je na dan svoje velike mature, sa 20 godina, davne 1967. godine. Od tada su kravate sastavni deo njegovog imidža, a kasnije i interesovanja.

Pola veka je kravata verni modni pratilac ovog 73-godišnjaka, a najstarija koju poseduje u svojoj kolekciji je iz 1970. godine i to baš ona koju je nosio na svom venčanju. Za nju je posebno i emotivno vezan. Ona je svedok jednog lepog trenutka u mom životu, iako volim sve kravate i svaka me podseća na neki zanimljiv događaj ili na one od kojih sam ih dobio. Ova je prva među jednakima – kaže kroz šalu Joksimović.

Dodaje da je kravate uglavnom kupovao, ali i dobijao na poklon od bližnjih rođaka iz raznih krajeva sveta, poput onih iz Pariza, Londona, Ciriha, Ženeve, sa Tajlanda, Balija, iz Barselone, Malage ili Japana. Danas one imaju posebno mesto u kućnom ormaru koji služi samo za kravate, kako se slučajno ne bi oštetile, a sve su uredno složene i razvrstane po bojama i dezenima.

Najdraže su mi one koje doživljavam kao deo sebe i svoje ličnosti, a koja se vremenom menjala zajedno sa kravatama, modnim trendovima i ukusima. Obišao sam preko 20 gradova Evrope kao turista i svugde sam pravio razliku svojom elegancijom i uvek utegnutom kravatom – dodaje Joksimović.

Ističe i da je svojim stilom oblačenja i ponašanjem bio svojim kolegama i prijateljima primer i uzor. Odelo je bitno za Rafajla, jer je, kako on kaže, jedan vid izražavanja poštovanja prema ljudima za koje ga oblači i nosi. Za njega to predstavlja izraz dostojanstva, ozbiljnosti, vaspitanja i kulture ponašanja, ali i uvažavanja svojih slušalaca – u profesorskom poslu kao predavača istorije i kasnije kao poreskog inspektora.

Bio sam primer učenicima svojim načinom oblačenja isto koliko i svojim ponašanjem i obrazovanjem. Neretko, od kravate se ne odvajam ni kod kuće, dok sedim u dvorištu, uveče kada prošetam sa suprugom ulicama Prokuplja. Ono što je sigurno je da nikada nisam prisustvovao ni jednom javnom skupu, a da oko vrata nije bila vezana i utegnuta kravata. Usklađivao sam je sa bojama odela, a u odabiru mi ponekad pomaže i supruga – priznaje Rafajlo.

Kravatama dodao i šešire


Osim kravate, poslednjih desetak godina neizostavni detalj oblačenja Rafaila Joksimovića je i – šešir. Međutim, za razliku od kravata, njih ima manje u svojoj kolekciji, oko dvadesetak. Kada će koji šešir i u kojoj boji nositi,  takođe zavisi od odela i kravate, kako bi sve bilo usklađeno.

Svoje kolekcije, za koje očekuje da budu još brojnije, naslediće njegov sin i najbliži, a Rafajlo se nada da će i oni nastaviti tradiciju nošenja odela i kravata, makar u svečanim prilikama.