reiki-je-metoda-kojom-se-mnogi-lece-ali-evo-ko-sme-da-vam-ga-radi-i-kada-niposto-ne-smete-da-mu-se-podvrgnete

Prema njenim rečima, naše telo je čista energija, materijalizovana vibracija i kao takvo bi trebalo da propušta i koristi životnu energiju, ali je blokadom energetskih kanala to provođenje svedeno samo na pet odsto.

“Reiki je sposobnost aktiviranja, usmeravanja i provođenja univerzalne životne energije u cilju uspostavljanja energetske ravnoteže. Reiki praktičar može da usmeri energiju na sebe i druge ljude, pri čemu dovodi do dotoka životne energije u sve delove našeg fizičkog i energetskog tela koje nas okružuje, dubokog opuštanja, otklanjanja energetskih blokada, oslobađanja od toksina, podizanja naših vibracija. Reiki može da se primeni i za biljke, životinje, predmete, životne situacije”, objašnjava naša sagovornica.

U Srbiji je 2007. godine reiki priznat kao metoda prevencije bolesti u okviru tradicionalne medicine, ali reiki metodom u terapeutske svrhe mogu da se bave samo medicinski radnici koji su završili II b stepen obuke, a prenošenjem znanja i „podešavanjem“ na reiki energiju svi koji su završili Učiteljski stepen (IV stepen reikija). Da bi neko postao reiki učitelj, potrebno je 3-7 godina praktikovanja i prolazak kroz četiri stepena obuke.

“Terapeutski i učiteljski rad je veoma ozbiljan rad iz više razloga. Ako govorimo o terapeutu/učitelju: nedovoljnim radom na sebi terapeut ne može da pomogne klijentu, mora da bude diskretan i etičan i da svoje klijente uputi da rade na sebi jer nijedna terapija neće pomoći ako klijent ne radi na sebi”, kaže dr Stanković.

KAKO REIKI DELUJE?

Reiki metoda pozitivno deluje na različite elemente našeg organizma. Sve pozitivne efekte koji nastaju možemo podeliti u opšte, fiziološke, psihološke i biohemijske.

“Opšti efekti reiki metode obuhvataju jačanje imuniteta, povećanje vitalnosti organizma, podmlađivanje, produženje životnog veka, povećanje nivoa koncentracije i pamćenja, osetno ispunjenje pozitivnom energijom i optimizmom. Od fizioloških efekata kao najvažnije možemo navesti smanjenje srčanog pulsa, usporavanje ritma disanja, normalizacija krvnog pritiska. Takođe, kardiovaskularne, respiratorne i gastrointestinalne funkcije se poboljšavaju, a spavanje i telesna težina se normalizuje. Psihološki efekti koji su zabeleženi kao pozitivni obuhvataju bolju koordinacju pokreta, bolje raspoloženje, osećaj zadovoljstva samim sobom i okolinom, nivo kreativnosti i drugi. Trebali bi se uzeti u obzir i biohemijske efekte. Opada nivo glukoze, HDL holesterol se povećava, LDL holesterol se smanjuje, a takođe se povećavaju i hemoglobin, uravnotežava bela krvna loza”, nabraja reiki učitelj.

Reiki, dakle, ima i preventivno i kurativno dejstvo na psihofizičko stanje organizma. Naš organizam, da bi pravilno funkcionisao, trebalo bi da bude u ravnoteži. Bolest se javlja remećenjem te ravnoteže bakterijam, virusima, toksinima ili psihosomatskim poremećajima.

“Bakterije i virusi su normalno prisutni u našem telu, neke bakterije su čak i korisne, ali ako se poremeti ravnoteža, ispoljava se njihovo štetno dejstvo. Toksini iz različitih izvora stalno prolaze kroz naš organizam i neutrališu se, međutim u trenucima disbalansa može da doći do ispoljavanje njihovog štetnog dejstva. I najnoviji i najpotentniji štetni agens danas je stres koji dovodi do najtežih poremećaja i bolesti ukoliko ne znamo odbrambene mehanizme”, zaključuje dr Stanković.

KAKO REIKI PROMOVIŠE ZDRAVLJE?

Kako objašnjava naša sagovornica, reiki nas pre svega oslobađa od bolesti tako što sprečava i leči bolest.

“Reiki nam, takođe, pomaže da rastemo emotivno, mentalno i duhovno, dajući nam divne prednosti zdravlja u širem smislu. Preventivne i lekovite osobine reikija mogu stati u dva jednostavna principa: čišćenje meridijana i balansiranje čakri da bi se postigao skladan protok energije. Iz ličnog iskustva na prvi reiki tretman ili na edukaciju obično se javljaju osobe koje su izgubile veru u klasičnu medicinu i traže spas u tradicionalnoj medicini, ali i osobe koje traže odgovore na neka pitanja koje im zvanična nauka nije mogla dati. Na našim prostorima još uvek su retki oni koji na tretman dolaze prevencije radi, znači kao i u klasičnoj medicini ljudi se na tretman jave tek kad nešto zaboli. Međutim, ovde se mora naglasiti da reiki nije čaroban štapić i da ishod tretmana zavisi mnogo i od osobe koja dolazi na tretman, odnosno da li ona stvarno želi da se isceli”, navodi dr Stanković.

REIKI NIJE ZA OSOBE SA PESMEJKEROM, A OTALE GRUPE?

Kontraindikacije u radu su klijenti koji su na terapiji insulinom, kod osoba koje nose pejsmeker, kod komatoznih, kod osoba koje su pod dejstvom anestezije, osobe koje voze, kod trudnica u prvom trimestru trudnoće.

“Kod osoba koje primaju insulin može da se radi tretman, ali treba biti obazriv jer reiki smanjuje šećer. Kod osoba koje su u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom opijata reiki tretman može da izazove čišćenje koje može da izgleda dramatično i da izazove paniku”, objašnjava naša sagovornica.

BROJ TRETMANA ZA ISCELJENJE

Za razliku od klasične medicine broj tretmana je individualan i, kako kaže naša sagovornica, zavisi od stanje osobe, bolesti, njene želje za isceljenjem i njene vere.

“Najbolji rezultati se postižu kombinovanjem klasične medicine i reikija, ali drugih duhovno-medicinskih metoda. I ne bi trebalo zaboraviti da se osobe koje dođu na tretman upute da samostalno rade na sebi, jer niko im ne može pomoći ma koliko dugo radi sa osobom i na njoj, a ona ne žele da pruže korak napred. Pre sprovodjenja tretmana dobro je odraditi dijagnostiku koja se sprovodi prelaženjem kroz aurično polje osobe. Iskusan terapeut će osetiti promenu u energetskom polju i vibracijama i na taj način utvrditi gde postoji energetski disbalans. Onda se pristupa tretmanu. Terapeut prvo aktivira reiki, odnosno jači prolaz životne energije kroz dlanove, a onda postavlja dlanove na određene pozicije na telu osobe. Vreme trajanja tretmana nije fiksno, zavisi od toga šta želimo da postignemo. Ukoliko se radi ceo tretman, onda traje od 45-60 minuta, a ako se usmerimo samo na jedan organ onda od 20-30 minuta. Ruke se drže na određenoj poziciji od 3-5 minuta, ali može i duže ukoliko to terapeut oseti”, naglašava dr Veroslava Stanković i dodaje da bi terapeuta i učitelja trebalo birati intuitivno, a da terapija košta 2.000 dinara.

ISTORIJA REIKIJA

Informacije koje potvrđuju postojanje veštine korišćenja Univerzalne životne energije, datiraju od pre 2.500 godina. Reiki se pominje u Sanskritskim sutrama, u spisima monaha s Tibeta, iz Indije, Kine i u radovima istaknutih duhovnih učitelja širom sveta. Među zemljama koje su koristile Reiki nalaze se Indija, Tibet, Kina, Egipat, zemlje Južne Amerike, Grčka, Rim.

Dr Stanković ističe da su znanja o veštini primanja životne energije bila izgubljena jedan duži vremenski period i da ih je u 19. veku sistematizovao dr Mikao Usui.

“Do toga je došlo iz više razloga, ali jedan od njih jeste taj što znanja o reikiju nisu bila dostupna širokim masama. Veština je na neki način bila privilegovana, čuvala se u mističkim školama i manastirima starih kultura. Ovladavanje tom veštinom uglavnom je bilo rezervisano samo za odabrane, po pravilu za duhovne vođe, istaknute sveštenike i monahe. Početkom XX veka, Japanac dr Mikao Usui, čovek izuzetnih duhovnih vrednosti i intelektualnih sposobnosti proveo je skoro deset godina u istraživanjima i putovanjima širom sveta kako bi došao do svih mogućih izvora koji su upućivali na čovekovo ovladavanje tom “čudesnom” veštinom i sastavio jednostavnu tehniku prenošenja i primene veštine kanalisanja Univerzalne životne energije koju je nazvao reiki”, priča dr Stanković.

Pet reiki principa koje možete ponavljati u toku dana:

Danas ne brinem! Danas očekujem sve najbolje!

Danas nisam ljut/a! Danas se radujem svemu!

Danas sam zahvalan/na za sve!

Danas radim pošteno (i na sebi)!

Danas sam ljubazan/na i dobronameran/na prema svima!