rodila-je-cerku-u-maju,-a-onda-se-3-meseca-kasnije-dogodila-najneverovatnija-stvar-ikada:-ponovo-su-poceli-trudovi,-i-lekari-su-ostali-zabezeknuti!

07.09.2019. 08:15

Lilija Konovalova iz Uralska u Kazahstanu je ove godine rodila blizance – Liu i Maksima, ali uprkos tome što je jednom bila trudna, porađala se dva puta!

Mala Lia se rodila prva Foto: youtube

Naime, Lilija je blizance donela na svet u razmaku od gotovo tri meseca. Ćerkicu Liu rodila je prerano – 24. maja, dok je sin Maksim rođen 9. septembra, dakle 11 nedelja kasnije.

Tako se ispostavilo da je malena Lia prve dane života na ovom svetu provela bez svog brata blizanca, a kada se rodila imala je svega 850 grama i dugo je boravila u inkubatoru.

Ovakav porođaj se dešava veoma, veoma retko, primera radi Ministarstvo zdravlja u Kazahstanu je procenilo da je njegova verovatnoća 1:50.000.000! No, kako je s medicinske tačke gledišta ovo uopšte moguće – da se jedno dete rodi, a da drugo nesmetano nastavi da živi u majčinom stomaku?

Ovo se desilo jer blizanci zapravo nisu zajedno rasli u Lilijinom stomaku, s obzirom da su se razvijali i rasli u dve materice! Naime, ova mama ima dijagnostikovano stanje uterus didelphys ili prostim jezikom rečeno – ima dvostruku matericu.

Ovaj fenomen sam po sebi nije toliko redak, koliko je retko to da nekom pođe za rukom da začne, a potom trudnoću i iznese u obe materice. Poseban kuriozitet je što su se bliznaci rodili u razmaku od nekoliko meseci, te je Lilijanina situacija zaista iznenađujuća.

Inače, Lilija već ima sedmogodišnju ćerku, a sa tom trudnoćom nije imala nikakvih problema. No, ovu, daleko rizičniju trudnoću lekari su pratili doslovce svaki dan, pa zahvaljujući preventivi i neprekidnoj brizi danas su i majka i blizanci dobro.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.