rodila-sam-zdravog-sina-a-onda-nas-je-jedan-izlazak-umalo-kostao-zivota-zbog-jedne-sitnice:-mislili-smo-da-mu-nije-nista,-a-onda-se-2-meseca-borio-za-zivot

Ešli Vajt (21) postala je nedavno mama jednog malenog, sasvim zdravog dečaka po imenu Noa. Prve četiri nedelje njegovog života prošle su u savršenom redu. Ešli je sa sinom išla čak i na krštenje bliskih prijatelja, a onda je nedugo posle toga primetila da mu je desno oko natečeno i da iz njega suzi.

Zabrinuta, odvela je dete kod lekara gde joj je rečeno da je bebi verovatno samo zapušen suzni kanal.

Međutim, par dana kasnije, Ešli je primetila da se oko oka stvaraju i plikovi. Ponovo je odmah odvela bebu kod lekara. Prethodno je, kaže, guglala simptome i uplašila se da joj dete ima herpes a svoje sumnje odmah je iznela i lekaru.

Noa se dva puta borio sa virusomFoto: Profimedia

– Pročitala sam negde priču o bebi koja je takođe imala isti slučaj i ispostavilo se da je imala virus. Ono što nisam znala je da, čak i ukoliko nemate groznicu ili ranu, i dalje možete da budete aktivni nosilac virusa, što znači da nikad ne možete da budete previše oprezni – kaže Ešli.

A posle niza testova, zaista je i utvrđeno da Noa boluje od smrtonosnog herpes simpleks virusa 1.

Lekari su joj rekli da su najveće šanse da je bebu neka odrasla osoba, nosilac virusa, poljubio i Ešli je zaključila da je to moglo biti samo na krštenju na kome je bila sa detetom.

Noa danasFoto: Profimedia

Noa je dva i po meseca proveo u bolnici, boreći se za život. Danas ima devet meseci. Marta ove godine ponovo se borio sa herpesom, ali je i pobedio i biće na lekovima sve do 2020. godine.

– Zahvaljujući Ešlinoj brzoj reakciji, uhvatili smo infekciju dok se još nije proširila na krvotok. Sad je sve u redu i osim toga što će morati na redovne kontrole, sve ostalo bi trebalo da bude u redu – kaže jedan od lekara, dodajući i simptome na koje treba obratiti pažnju:

– Letargično i iritabilno dete.

– Dete bez apetita.

– Visoka temperatura.

– Osipi i rane na telu, ali i unutar usta.