rodjene-kad-i-„blic-zena“:-upoznajte-15-devojcica-iz-srbije-o-kojima-ce-se-tek-pisati!

05.09.2019. 13:20

U novembru će biti 15 godina koliko već volite „Blic ženu“. Svih ovih godina „Blic žena“ je konstantno najtiražniji magazin u Srbiji. Iza toga su briga za svakog čitaoca, ozbiljan rad i posvećenost jedne male ženske redakcije. Te 2004. godine počela je da pravi novine koje ne pričaju bajke, koje se obraćaju ženama tu, pored nas. Za ovih 15 godina „Blic žena“ se nije mnogo menjala, a i kada jeste, bilo je to tako da su nam naše vrednosti uvek bile iznad svega – pristojnost, savezništvo sa čitateljkama, praktični saveti, društveno-odgovorne akcije, provereni recepti, priče o našim naj ženama. U duhu tih vrednosti želele smo da 15. rođendan obeležimo serijom tekstova o našim budućim čitateljkama, devojčicama koje su rođene kad i „Blic žena“ i koje, kao i naš magazin, krase upornost, istrajnost i borbenost.

Upoznajte Anju Milošević, najbolju u Srbiji iz matematike Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Od kraja avgusta predstavljamo 15 najuspešnijih devojčica o čijim ćemo uspesima, verujemo, pisati i narednih 15 godina. Posle Magdaline Tmušić iz Beograda, koja je najbolja u Srbiji iz književnosti, Adriane Vilagoš iz Malog Iđoša, koja je svetska prvakinja u bacanju koplja, Nevene Đorđević, koja je najbolja šahistkinja Srbije u svojoj generaciji, predstavljamo vam Anju Milošević, koja je najbolja u Srbiji iz matematike.

– Matematika nije bauk, mi se samo plašimo onog što ne znamo. Deca koja se boje matematike verovatno su preskočila neki bitan korak, a najmanji problem je vratiti se na to – priča Anja Milošević, prva na Juniorskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi, što je najviši nivo takmičenja u našoj zemlji iz matematike, i treća na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi.

Još u vrtiću ona je s lakoćom rešavala svakakve logičke zadatke, a onda je u drugom razredu osnovne škole krenula u Matematičko društvo „Arhimedes“.

– Oduvek sam priželjkivala da idem u Matematičku gimnaziju. I onda sam uspela da sedmi razred upišem u osnovnoj školi u okviru ove gimnazije, a sada sam tu krenula u prvi razred srednje. Ne postoji bolja škola od ove!

Pored matematike, uspešna je i u fizici, hemiji, informaticiFoto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

I kao da svako može isto što i ona, Anja priča da, kad u rešavanju zadatka naiđe na prepreku, dobije još veću želju da ga reši, vidi da postoji šablon i da je samo trebalo nečeg da se doseti. Zato joj je i najdraža geometrija, kako kaže, tu mora najviše da se razmišlja.

Tako je bilo i nedavno na Kipru na 23. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, gde je osvojila bronzanu medalju.

Ostatak priče o talentovanoj Anji pročitajte u novoj „Blic ženi“ koja na kioske stiže u subotu 7. septembra.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.