sa-30-sam-iznenada-ostala-udovica-sa-detetom-na-putu:-muz-je-uvek-brinuo-o-svemu-osim-o-ove-2-stvari-i-kad-sam-ostala-sama-–-obolela-sam-od-ovoga

Džudit Kac (40), spisateljica iz Redinga u Engleskoj, ostala je udovica pre 10 godina. Njen suprug Sem umro je potpuno neočekivano i iznenada, usled srčane mane koja mu nikad nije dijagnostikovana.

Kako kaže, doživela je „paralizu obavezama“, što je u suštini hronična nemogućnost da završi obične, svakodnevne obaveze zbog mnogo tereta kojim je pritisnuta.

– I dalje čuvam svesku u kojoj sam pisala tri ili četiri meseca po njegovoj smrti. Puna je, prepuna, do korica svih obaveza sa kojima sam se susrela nakon njegove smrti. Klečala bih do dva ili tri ujutro, čitala pisma, formulare, pokušavala da shvatim šta treba da radim i plašila se da će sav taj stres da naškodi mojoj nerođenoj bebi. I dan danas ne mogu da zaboravim tu svoju ranjivost koju sam osećala pred hrpama papira kojima sam morala da se bavim u takvim trenucima – kaže Džudit u svojoj ispovesti.

– Kada smo se tek upoznali, Sem je imao 30 godina i usred kupovine svog prvog stana. Ja sam bila studentkinja od 19 godina, živela u iznajmljenim stanovima širom Londona i sve praktične obaveze prepuštala svojim odgovornijim cimerima. Čak i kada smo par godina kasnije Sem i ja kupili svoj stan, Sem se bavio porezima, osiguranjima, kreditima i sličnim stvarima. Što se mene tiče, moja odgovornost su bila naša kola, koja su u stvari prethodno bila moja, te sam navikla da o tome vodim računa. Pored toga, pazila sam na naše pasoše i to je bilo sve od administrativnih odgovornosti u našem braku – kaže Džudit.

Ona je, kaže, svega par sati nakon smrti njenog muža shvatila da su sve odgovornosti spale na nju i pala je u potpuni očaj. Sada je ona bila odgovorna za budućnost dece.

Danas, te dve devojčice imaju 11 i 9 godina a Džudit je i dalje istraumirana tim životnim periodom.

– Svi telefonski razgovori koje sam tada besomučno vodila sa bankama, zavodima, opštinama, slivali su se u jedan. „Ne, nisam vlasnik računa, vlasnik računa je mrtav“. Onda bi usledilo izjavljivanje saučešća. Onda sam morala da čekam da me prebace na novu liniju, pa na novu, i tako po ceo dan svaki dan – kaže Džudit.

– Svako pravno pitanje, svaka od tih zavrzlama, bila je novi bolni podsetnik na to da njega više nema i to bi me udarilo u glavu kao malj – kaže Džudit, dodajući da su joj godine trebale da se oporavi.

U međuvremenu, stan je prodala. Danas je u braku sa Denom, nastavnikom, a decu školuju kod kuće. Pored toga, ona je u procesu pokretanja novog posla – osmislila je portal na kojem korisnici mogu da bezbedno drže svu papirologiju koja im je važna i da je dele sa onima sa kojima žele.

– Time želim da pomognem ljudima da se zaštite od sagorevanja koje sam ja doživela – zaključuje ona.