samo-jedna-stvar-je-potrebna-da-ove-jeseni-pucate-od-zdravlja

Sve počinje u tanjiru

Imunološki sistem otežano funkcioniše ako ga stalno bombardujemo hranom prepunom aditiva, konzervansa i šećera. Mnoge kliničke studije potvrđuju da šećer zapravo suzbija delovanje imunološkog sistema. Zato ograničite unos šećera, a usredsredite se na sveže povrće i voće, semenke, orašaste plodove, mahunarke. Još svega toga ima u izobilju.

Održavajte optimalnu crevnu mikrofloru

Probiotici su korisne bakterije koje prirodno borave u našim crevima. Oni štite probavni sistem, pomažu u varenju hrane i izlučivanju toksina štiteći nas time od napada bakterija i virusa. Kada se ta bakterijska ravnoteža poremeti, pada sposobnost imunološkog sistema za odbranu od infekcija. Zato ne bi bilo loše da uvedete probiotske dodatke u ishranu. 

Oterajte stres

Dečja tela isto reaguju na stres kao i odrasli, porastom nivoa kortizola i adrenalina. Ako se povišen nivo hormona stresa zadržava duže vreme, smanjuje se imunološki odgovor organizma. Zato se potrudite da deca imaju dovoljno slobodnog vremena za kreativnu igru i odmor. 

Uzimajte što više voća i povrća, osigurajte dovoljno sna, vežbajte bar pola sata dnevno i uvrstite proverene vitaminske suplemente u ishranu

Spavajte dovoljno

Istraživanja su pokazala i da manjak sna doprinosi tome da organizam bude manje otporan na bolesti i kod dece i kod odraslih. Novorođenčetu treba 18 sati sna dnevno, manjoj deci 12-13 sati, a predškolcima oko deset sati. Ako vaše dete ne želi da spava tokom dana, neka uveče ide ranije na spavanje, a i vi gledajte da legnete na vreme kako biste imali osam sati kvalitetnog sna. 

Samo pravi suplementi

Da bismo sačuvali i ojačali imunitet veoma je važno da svakodnevno unosimo dovoljne količine vitamina i minerala. Najbolji način da sprečite rizik od nastanka sezonskih infekcija i sačuvate zdravlje svoje porodice jeste da uzimate suplemente koji sadrže visoku koncentraciju vitamina i minerala ključnih za očuvanje otpornosti i snabdevanje organizma energijom, poput „Oligovita“ koji u vidu sirupa mogu da koriste i deca. Kombinacija moćnih antioksidansima, vitaminima A, C, E…, kao i minerala, cinka, gvožđa i selena podiže i jača imunitet, ali i obezbeđuju vitalnost i energiju.

Znakovi oslabljenog imuniteta

Česte respiratorne infekcije, poput gripe i prehladeRanama treba više vremena da zarastuNemogućnost dobijanja na telesnoj težiniPromene na koži, opadanje kose, lomljivi i krhki noktiStalne infekcije uhaManjak koncentracije

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.