sanjali-smo-lepo-vreme,-ali-ova-nagla-promena-vremena-ne-prija-svima:-evo-ko-ima-razlog-za-brigu

19.05.2019. 08:04

Sanjali smo lepo vreme. Ipak, visoke temperature i njihov iznenadni dolazak, ne podnose svi isto. Ova nagla promena vremena najteže pada hroničnim bolesnicima sa lošom moždanom cirkulacijom i hipertenzijom, asmatičarima i meteropatama.

U prvih 12 sati promene vremena organizam je najosetljiviji, što posebno osećaju hronični srčani bolesnici Foto: Profimedia

– Promena temperature od više stepeni u kratkom vremenskom periodu ne ostavlja organizmu dovoljno vremena da se adaptira na nove okolnosti. Najviše problema imaće bolesnici sa lošom moždanom cirkulacijom i hipertenzičari, koji će zbog kolebanja temperature imati problema sa pritiskom, a moguće je i da u narednom periodu bude više šlogova – ističe dr Nada Macura, kardiolog i portparolka Hitne pomoći.

Na vremenske promene najosetljivije su žene, tinejdžeri do 15 godina i stariji od 45 godinaFoto: Profimedia

Po njenim rečima, asmatičari reaguju dva-tri dana pre nego što dođe do nagle promene temperature, dok se kod meteoropata mogu se javiti glavobolje, vrtoglavice ili problemi sa spavanjem.

– Trebalo bi uzimati više tečnosti, vitamina i biti umeren u svemu. Ne treba odmah, sa lepšim vremenom, ići napolje na trčanje, počinjati građevinske radove, a hroničnim bolesnicima savetuje se manje fizičkih aktivnosti dok se organizam ne adaptira – savetuje doktorka.